Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Θερμοκρασίες 40 βαθμών πάνω από το κανονικό καταγράφονται στην Αρκτική και Ανταρκτική

Οι επιστήμονες παρακολουθούν έκπληκτοι ένα άκρως ασυνήθιστο κύμα ζέστης, να πλήττει ταυτόχρονα τις τελευταίες ημέρες τους δύο πόλους της Γης, με θερμοκρασίες 30-40 βαθμών Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα, παρόλο που στην Ανταρκτική αρχίζει το φθινόπωρο ενώ στην Αρκτική η άνοιξη. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, πιθανότατα πρόκειται για τυχαίο καιρικό φαινόμενο και όχι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση που το φαινόμενο επαναληφθεί τα επόμενα χρόνια, θα μπορούσε να αποδοθεί στην παγκόσμια θέρμανση.

Οι μετρήσεις μετεωρολογικών σταθμών στην Ανταρκτική έσπασαν τα ρεκόρ, με τον Σταθμό Κονκόρντια που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.200 μέτρων να μετρά -12,2 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία περίπου 40 βαθμούς υψηλότερη για το μέσο όρο αυτή την εποχή. Στον Σταθμό Βοστόκ που βρίσκεται ακόμα ψηλότερα η θερμοκρασία υπό σκιά έφτασε τους -17,7 βαθμούς, καταρρίπτοντας το ρεκόρ για οποιαδήποτε εποχή κατά περίπου 15 βαθμούς, αναφέρει το Associated Press.

H παράκτια Βάση Τέρα Νόβα μέτρησε την επίσης αφύσικη θερμοκρασία των 7 βαθμών πάνω από το μηδέν.

O γαλλο-ιταλικός Σταθμός Κονκόρντια βρίσκεται στο Υψίπεδο της Ανταρκτικής

Οι μετρήσεις στην Ανταρκτική κατέλαβαν εξαπίνης στους μετεωρολόγους του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Δεδομένων Χιονιού και Πάγου (NSIDC), οι οποίοι είχαν στρέψει την προσοχή τους στην Αρκτική. Η θερμοκρασία στο βόρειο άκρο του πλανήτη ήταν 30 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και μεγάλες εκτάσεις πάγου γύρω από τον Βόρειο Πόλο είχαν φτάσει το σημείο τήξης, κάτι που κανονικά συμβαίνει στα μέσα Μαρτίου, ανέφερε ο Ουόλτ Μέιερ του NSIDC. Κανονικά «δεν βλέπεις τον βόρειο και τον νότιο πόλο να λιώνουν ταυτόχρονα» σχολίασε.

«Ουάου. Δεν έξω ξαναδεί κάτι τέτοιο στην Ανταρκτική» δήλωσε ο Τεντ Σκάμπος του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από αποστολή στη λευκή ήπειρο. «Δεν είναι καλό σημάδι όταν βλέπεις κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο Μάριου Λατσάρα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν.

Η Αρκτική, όπου η θερμοκρασία ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής δύο με τρεις φορές ταχύτερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, οι ακραίες θερμοκρασίες αποδίδονται στην εισβολή θερμού αέρα από τον Ατλαντικό.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X