Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Η πανδημία έπληξε τους αλιείς της Ευρώπης – Στήριξη και στους Κύπριους ψαράδες

Με το που ξεκίνησε το lock down της πρώτης φάσης της πανδημίας, η αγορά, το εμπόριο, τα ξενοδοχεία, τα καταστήματα και γενικά το λιανικό εμπόριο έπαψαν να λειτουργούν ή υπολειτουργούσαν και έτσι αναγκάστηκε ο κυπριακός αλιευτικός στόλος των Επαγγελματιών Αλιέων να καθηλωθεί στα Αλιευτικά Καταφύγια.

Γραφει η Ευαγγελία Ντάτση Ιχθυολόγος

Επιπρόσθετα, λόγω κυρίως της ακύρωσης των πτήσεων μειώθηκαν και οι παραγωγικές εργασίες των Ιχθυοκαλλιεργητικών Εταιρειών οι οποίες δεν μπορούσαν να διοχετεύσουν τα προϊόντα τους στην ξένη αγορά. Οι δύο αυτοί παραγωγικοί τομείς του αλιευτικού κλάδου δέχθηκαν ένα πρωτόγνωρο πλήγμα και επηρεάστηκαν άμεσα σε τεράστιο βαθμό από την πανδημία του Covid-19.

Το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) διενήργησε ταχύτατα με την δημοσίευση άμεσων μέτρων προσωρινής παύσης αλιευτικών δραστηριοτήτων και μέτρων στήριξης των υδατοκαλλιεργειών, μέσω του  Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό τους επαγγελματίες αλιείς και τις μονάδες υδατοκαλλιέργειας που δήλωσαν προσωρινή παύση εργασίας, λαμβάνοντας οικονομικά μέτρα στήριξης για τον κάθε τομέα.

https://audiovisual.ec.europa.eu/en/video/I-193853?&lg=EN

Το βίντεο ετοιμάσθηκε με σκοπό να αναδείξει εν συντομία τα μέτρα στήριξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του ΕΤΘΑ, στους τομείς της Αλιείας και της Υδατοκαλλιέργειας για αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον COVID-19.

Τα μέρη του βίντεο που αφορούν τα κυπριακά δεδομένα ετοιμάσθηκαν από την κα. Ευαγγελία Ντάτση έπειτα από συνεντεύξεις που λήφθηκαν από τους εξής αρμόδιους του τομέα:

  • Γιάννος Κυριάκου, Ανώτερος Λειτουργός, Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ).
  • Αντώνης Κιμωνίδη, Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Θαλασσοκαλίέργειας (ΠΑ.ΣΥ.ΘΑ) και Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας Kimagro Fishfarming Ltd.
  • Θεόδουλος Δημητρίου, Εκπρόσωπος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ψαράδων Λεμεσού.

Σχετικές πληροφορίες και χρήσιμα Links:

Η Ευαγγελία Ντάτση είναι Ιχθυολόγος – Διαχειρίστρια παράκτιων περιοχών / FAME SU Geographical Expert

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X