Η Ουκρανία αναφέρει πέντε ελληνικές εταιρείες δεξαμενόπλοιων ως υποψήφιες για κυρώσεις
Η Ουκρανία έχει καταχωρίσει πέντε από τις πιο εξέχουσες εταιρείες τάνκερ της Ελλάδας μαζί με το Μητρώο της Λιβερίας σε έναν ιστότοπο που δημιούργησε για να τονίσει αυτό που αποκαλεί «Διεθνείς Χορηγούς Πολέμου».
Η κίνηση είναι σε μεγάλο βαθμό προπαγάνδα που συνδέεται με αναφορές παλαιών μέσων ενημέρωσης, ως μέσο για την ανάδειξη των ενεργειών διεθνών εταιρειών για την υποστήριξη της Ρωσίας στην πολεμική προσπάθεια. Οι εταιρείες αναφέρονται ως «υποψήφιες για κυρώσεις».
O ιστότοπος ο οποίος άρχισε να λειτουργεί λίγους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου, ο επιδιώκει να υποδείξει εμπορικές οντότητες και άτομα που η κυβέρνηση της Ουκρανίας πιστεύει ότι πρέπει να τιμωρηθούν για τις ενέργειές τους.
Για την ώρα, απαριθμούν συνολικά 17 εταιρείες που κυμαίνονται από τον γαλλικό λιανοπωλητή Leroy Merlin, έως τη βελγική εταιρεία τραπεζικού λογισμικού OpenWay Group και την ιταλική κατασκευαστική εταιρεία Danieli Group.
«Κύριοι υποψήφιοι για κυρώσεις είναι εκείνες οι εταιρείες που παρέχουν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμου σκοπού, καθώς και αναπληρώνουν τον προϋπολογισμό της χώρας, χρηματοδοτώντας έτσι τον πόλεμο», γράφουν στον ιστότοπο εξηγώντας τον σκοπό τους.
Στη λίστα προστίθενται ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με επικεφαλής γνωστούς ηγέτες του κλάδου, όπως οι Γιώργος Οικονόμου, Γιώργος Προκοπίου, Ανδρέας Μαρτίνος, Νικόλας Μαρίτνος και Διαμαντής Διαμαντίδης. Οι εταιρείες περιλαμβάνουν τη διαχείριση σκαφών TMS Tankers, Minerva Marine, Thenamaris Ship Management, Dynacom Tankers Management και Delta Tankers.
Επικαλούνται συνδέσμους με μια σειρά από αναφορές από καταστήματα όπως το Lloyd’s List Intelligence που δείχνουν τη συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας δεξαμενόπλοιων στη διακίνηση ρωσικού πετρελαίου.
Η Lloyd’s, εκτίμησε ότι τα δεξαμενόπλοια που ελέγχονται από την Ελλάδα συνεχίζουν να καταπλέουν σε ρωσικά λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, κινώντας όσο το ένα τρίτο της ρωσικής αγοράς αργού.
Για σχεδόν ένα χρόνο, η Ουκρανία έχει δημιουργήσει δικογραφία εναντίον ελληνικών εταιρειών δεξαμενόπλοιων σύμφωνα με τον Lloyd’s. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η αρνητική έκθεση για να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του βασικού εμπορίου πετρελαίου της Ρωσίας.
Ωστόσο, η ΕΕ, για παράδειγμα, επιτρέπει σε ένα μέρος του εμπορίου πετρελαίου να συνεχιστεί, αν και έχουν υπάρξει πολλές αναφορές για τάνκερ που σκοτείνιασαν (δηλαδή απενεργοποίησαν το AIS τους και εντοπίζουν σήματα) για να αποφευχθούν οι κυρώσεις. Η ΕΕ επιτρέπει το εμπόριο πετρελαίου κάτω από την ανώτατη τιμή, αλλά έχει όρια στα πλοία να μεταφέρουν ρωσικό αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε τρίτες χώρες. Υπάρχουν επίσης απαγορεύσεις παροχής τεχνικής βοήθειας, διαμεσολάβησης ή χρηματοδότησης.