Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η ιστορία των εμπορευματοκιβωτίων που απλοποίησε τον τρόπο αλλά και τα μαθηματικά

Από τον Κάμερον Λίβινγκστοουν – Γ ραμματέα του Παραρτήματος Νοτιοανατολικής Αυστραλίας του Ναυτικού Ινστιτούτου.

 Η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων διαμόρφωσε τη ζωή σας με τρόπους που δεν μπορείτε καν να φανταστείτε. Η ανάπτυξη του «τυποποιημένου διατροπικού εμπορευματοκιβωτίου» μείωσε σε μεγάλο βαθμό το κόστος του παγκόσμιου εμπορίου – ιδιαίτερα των καταναλωτικών αγαθών.

 Έκανε τα τρόφιμα, τις ιατρικές προμήθειες, τα οικιακά είδη και την ενέργεια προσιτά σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων άλλαξε δραστικά την παγκόσμια οικονομία και βελτίωσε το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων παγκοσμίως.

Πριν από τη μεταφορά σε εμπορευματοκιβώτια, αυτά τα εμπορεύματα συνήθως διακινούνταν χειροκίνητα ως «σπάσιμο χύδην φορτίο» ή βασικά χαλαρά αντικείμενα που τοποθετούνταν γύρω από το κύτος του πλοίου. Χρειάστηκαν δεκάδες μέρες ή εβδομάδες για να φορτώσουν ένα πλοίο.

Το 1956, η φόρτωση ενός πλοίου με το χέρι κόστιζε 5,86 δολάρια ο τόνος. Μετά τη μεταφορά του φορτίου σε εμπορευματοκιβώτια, κόστιζε μόνο 16 σεντς ο τόνος.

Οι αποστολείς μπορούσαν να φορτώσουν ένα εμπορευματοκιβώτιο στην αποθήκη τους, να το μεταφέρουν με φορτηγό στο λιμάνι, να φορτώσουν, να ξεφορτώσουν και να μεταφερθεί με φορτηγό στον προορισμό ως ένα μόνο κιβώτιο – χωρίς ποτέ να ανοιχτεί.

Το 1955, ο πρώην ιδιοκτήτης εταιρείας φορτηγών Malcom McLean ήθελε να μεταφέρει τα φορτηγά του δια θαλάσσης κατά μήκος της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ. Τα πλοία που είχαν σπατάλη χύδην, ήταν απλώς πολύ αναποτελεσματικά λόγω του χαμένου χώρου στο πλοίο.

Έτσι, ο McLean μάζεψε τα φορτηγά σε κουτιά και ανέπτυξε το σύγχρονο «διατροπικό εμπορευματοκιβώτιο». Ο Malcolm McLean πούλησε ό,τι είχε για να αγοράσει δύο πλοία ικανά να μεταφέρουν τα φορτηγά του. Είχε απίστευτη επιτυχία. Αργότερα επέκτεινε τις υπηρεσίες του στο Ρότερνταμ, τη Σκωτία, το Βιετνάμ, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Ο Malcolm McLean πιστώνεται με τη μοναδική μεγαλύτερη πρόοδο στο παγκόσμιο εμπόριο και έναν τεράστιο συντελεστή στην παγκόσμια ανθρώπινη ανάπτυξη.

Τα εμπορευματοκιβώτια μείωσαν τους χρόνους αποστολής από την Ευρώπη στην Αυστραλία από 70 ημέρες σε 34 ημέρες, χωρίς να αυξήσουν την ταχύτητα του πλοίου.

Σήμερα, τα ειδικά κατασκευασμένα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μεταφέρουν το 90% του παγκόσμιου μη χύδην φορτίου. Τα εμπορευματοκιβώτια κυριαρχούν σε λιμάνια, αποθήκες, σιδηρόδρομους, φορτηγά και σχεδόν παντού όπου μεταφέρονται εμπορεύματα. Όλα τα logistics μεταφορών έχουν σχεδιαστεί με βάση το Standard Intermodal Container TEU (ισοδύναμη μονάδα είκοσι ποδιών). Οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βελτιώσει περαιτέρω τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων, αλλά η ιδέα παραμένει εξαιρετικά απλή. Ακριβώς όπως με το να μεταφέρετε τσάντες για ψώνια από το αυτοκίνητό σας, απλώς τοποθετώντας τις  σε ένα κουτί.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X