Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ενδεχόμενο πλήγμα και σε άλλη ρωσική φρεγάτα

Οι ουκρανικές δυνάμεις ενδέχεται να πραγματοποίησαν μία ακόμη επιτυχημένη επίθεση σε δεύτερο σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. 

Σε μία δήλωση του Ουκρανού βουλευτή Oleksiy Goncharenko στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίστηκε ότι η ρωσική φρεγάτα Admiral Makarov χτυπήθηκε και καταστράφηκε από πύραυλο Neptune, το ίδιο ουκρανικό σύστημα παράκτιας άμυνας που βύθισε το καταδρομικό Moskva.

Εάν οι αναφορές είναι ακριβείς, αυτό σημαίνει ότι σημειώθηκε μία ακόμη σημαντική επιτυχία για τις ουκρανικές δυνάμεις. Το Makarov που κατασκευάστηκε το 2017 είναι ένα από τα πιο σύγχρονα μαχητικά επιφανείας του ρωσικού Ναυτικού, εξοπλισμένο με προηγμένα συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένου του ικανού πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος BUK. Είναι επίσης μια πλατφόρμα εκτόξευσης για πυραύλους Cruz, Kalibr και Oniks, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς για να βομβαρδίσουν στόχους βαθιά μέσα στην Ουκρανία.

Ο προεδρικός σύμβουλος της Ουκρανίας, Anton Gerashchenko, επιβεβαίωσε το χτύπημα σε μια ανάρτηση στο Telegram, αναφέροντας ότι πολλά σκάφη του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού είχαν σταλεί για να βοηθήσουν το Makarov. Τα δεδομένα παρακολούθησης αεροσκαφών επιβεβαιώνουν ένα ασυνήθιστο επίπεδο δραστηριότητας επιτήρησης στην περιοχή κοντά στο νησί Snake.

Ο  εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν είχε πληροφορίες για οποιαδήποτε επίθεση στο σκάφος.

Ομοίως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ένα ουκρανικό χτύπημα στο πλοίο. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα στοχεύσει ρωσικές θέσεις στο νησί Snake τις τελευταίες εβδομάδες, καταστρέφοντας συστήματα αεράμυνας και δύο ρωσικά περιπολικά.

Το ρωσικό ναυτικό έχει υποστεί δύο σημαντικές απώλειες από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο. Ένα αποβατικό πλοίο κλάσης Alligator εξερράγη και βυθίστηκε στην προβλήτα στο Μπερντιάνσκ στις 24 Μαρτίου. Τουλάχιστον ένα άλλο αμφίβιο σκάφος φαίνεται να έχει υποστεί ζημιές στο περιστατικό.

Επιπλέον, το καταδρομικό Moskva χτυπήθηκε από δύο ουκρανικούς πυραύλους Neptune στις 13 Απριλίου, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, με αποτέλεσμα να βυθιστεί την επόμενη μέρα. Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το περιστατικό προκλήθηκε από τυχαία πυρκαγιά και πως μόνο 28 μέλη του πληρώματος χάθηκαν.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X