Νέα

 • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Από τους θερμότερους στην Κύπρο και το εξωτερικό, ο Σεπτέμβριος του 2020

Αξιοσημείωτα καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο για το μήνα Σεπτέμβριο, καταγράφουν οι Εθνικές Μετεωρολογικές Υπηρεσίες. Η Μέση Παγκόσμια Θερμοκρασία του Σεπτέμβρη βρίσκεται στην πρώτη θέση (μετρήσεις διαθέσιμες από το 1880).

Δρ. Φίλιππος Τύμβιος, Φυσικός – Μετεωρολόγος

Βόρεια Αμερική

Η απόκλιση από της μέγιστης θερμοκρασίας από την μέση θερμοκρασία ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταμετρηθεί.

Έκταση των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο

Ο Σεπτέμβριος του 2020 είχε λιγότερη έκταση κατά 38.8 % από τη μέση τιμή του 1981-2010 και αποτελεί τη δεύτερη μικρότερη κάλυψη από την αρχή των δορυφορικών μετρήσεων το 1079).

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής

Το Ορεγκον και η Καλιφόρνια είχαν τον θερμότερο Σεπτέμβρη που έχει καταμετρηθεί.

Τυφώνας Σάλλυ

Ο Τυφώνας Σάλλυ έφθασε στην πόλη της Αλαμπάμα στις 15 Σεπτεμβρίου ως τυφώνας κατηγορίας 2 συνοδευόμενος από εξαιρετικά ψηλή βροχόπτωση πέραν των 100 χιλιοστών σε ένα 6ωρο, πλημύρες, καταστροφές από ανέμους κτλ.

Νότιος Αμερική

Η Νότια Αμερική είχε τον 2ο θερμότερο Σεπτέμβριο μετά τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ασία

Η Ασία κατέγραψε τον 2ο θερμότερο Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί, ακολουθώντας μόνο το Σεπτέμβρη του 2016.

Έκταση των πάγων στην Ανταρκτική

Η έκταση των πάγων στην Ανταρκτική ήταν αυξημένο σε σχέση με το μέσο όρο κατά 1.5% και είναι το 13ο μεγαλύτερο καταγραμμένο ποσοστό.

Η Κύπρος

Η Κύπρος κατέγραψε την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει ποτέ μετρηθεί, στο σταθμό του περιβαλλοντικού σταθμού Αθαλάσσας με 46.2 ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία βαθμούς ενώ η μέση μέγιστη θερμοκρασία για το σταθμό Αθαλάσσας ήταν 38.2, επίσης η υψηλότερη που έχει υπολογισθεί.

Ευρώπη

Η Ευρώπη είχε τον θερμότερο Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί

Μπαχραίν

Ο θερμότερος Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί.

Αυστραλία

 Ο φετινός Αύγουστος ήταν ο θερμότερος στα ιστορικά στοιχεία για ολόκληρη τη χώρα ενώ σε όλες σχεδόν τις επαρχίες σημειώθηκαν θερμοκρασίες είτε οι ψηλότερες είτε οι δεύτερες ψηλότερες.

Ο Σεπτέμβριος του 2020 για την Κύπρο

(Πληροφορίες από το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου)

 1. Στο σταθμό του Περιβαλλοντικού Πάρκου Αθαλάσσας να καταγραφεί στις 4 του Σεπτεμβρίου  μέγιστη θερμοκρασία  46.2°C, η οποία είναι η υψηλότερη μέγιστη καταγραφείσα από τις 11 Δεκεμβρίου 2013 οπόταν εγκαταστάθηκε ο σταθμός. Η συγκεκριμένη μέγιστη θερμοκρασία είναι η απόλυτα μέγιστη που καταγράφηκε στη Κύπρο, καταρρίπτοντας το ιστορικό απόλυτο μέγιστο της 1ης Αυγούστου 2010 με 45.6°C, που καταγράφηκε στον Συνοπτικό Σταθμό, του Σταθμού Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας.
 • Στο σταθμό Αθηαίνου να καταγραφεί στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 μέγιστη θερμοκρασία 46.0°C, η οποία είναι η υψηλότερη μέγιστη καταγραφείσα από το 1978 και εντεύθεν για τον συγκεκριμένο σταθμό.
 • Στο σταθμό Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας να καταγραφεί στις 4 Σεπτεμβρίου μέγιστη θερμοκρασία  45.3°C, η οποία είναι η υψηλότερη μέγιστη καταγραφείσα για μήνα Σεπτέμβριο από την 1η Νοεμβρίου 1982 οπόταν εγκαταστάθηκε ο συγκεκριμένο σταθμό.
 • Στο σταθμό Λευκάρων να καταγραφεί στις 4 Σεπτεμβρίου μέγιστη θερμοκρασία  44.5°C, η οποία είναι η υψηλότερη μέγιστη καταγραφείσα για μήνα Σεπτέμβριο από το την 1η Ιανουαρίου 1972 οπόταν εγκαταστάθηκε ο συγκεκριμένος σταθμός.
 • Στο σταθμό Κόρνου να καταγραφεί στις 4 Σεπτεμβρίου μέγιστη θερμοκρασία  44.3°C, η οποία είναι η υψηλότερη μέγιστη καταγραφείσα από το την 1η  Ιανουαρίου 1961 οπόταν εγκαταστάθηκε ο συγκεκριμένος σταθμός.
 • Στο σταθμό Καλαβασού να καταγραφεί στις 4 Σεπτεμβρίου μέγιστη θερμοκρασία  44.2°C, η οποία είναι η υψηλότερη μέγιστη καταγραφείσα από το την 1η Απριλίου 1983 οπόταν εγκαταστάθηκε ο συγκεκριμένος σταθμός.
 • Στον ορεινό σταθμό Δασικού Κολλεγίου Προδρόμου να καταγραφεί στις 4 Σεπτεμβρίου μέγιστη θερμοκρασία 38.2°C η οποία είναι η υψηλότερη καταγραφείσα από το 1958 οπόταν εγκαταστάθηκε ο συγκεκριμένος σταθμός.
 • Στον  ορεινό σταθμό Πλατείας Τροόδους να καταγραφεί στις 3 Σεπτεμβρίου μέγιστη θερμοκρασία 33.7°C η οποία είναι η υψηλότερη καταγραφείσα από το 1978 οπόταν εγκαταστάθηκε ο συγκεκριμένος σταθμός.

Επίσης αναφέρεται ότι η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία για τον φετινό Σεπτέμβριο:

 1. Όπως υπολογίστηκε για τον σταθμό Ραδιοβολίσεων Αθαλάσσας, ήταν 38.2°C, ενώ η δεύτερη υψηλότερη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2018 με 36.3°C.
 • Όπως υπολογίστηκε για το αερ. Λάρνακας, ήταν 33.0°C, ενώ η δεύτερη υψηλότερη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2010 με 32.6°C.
 • Όπως υπολογίστηκε για το αερ. Πάφου, ήταν 32.2°C, ενώ η δεύτερη υψηλότερη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2010 με 31.0°C.
 • Όπως υπολογίστηκε για το σταθμό Πόλις Χρυσοχούς, ήταν 33.1°C, ενώ η δεύτερη υψηλότερη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν  τον Σεπτέμβριο του 1994 με 32.0°C.
 • Όπως υπολογίστηκε για τον ορεινό σταθμό Δασικού Κολλεγίου Προδρόμου, ήταν 30.4°C, ενώ η δεύτερη υψηλότερη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2010 με 27.1°C.
 • Όπως υπολογίστηκε για τον επίσης ορεινό σταθμό Πλατείας Τροόδους, ήταν 25.9°C, ενώ η δεύτερη υψηλότερη μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν τον Σεπτέμβριο του 2017 με 24.7°C.

(Πληροφορίες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αμερικής, National Centers for Environmental Information:  https://www.noaa.gov/)

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X