Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Αλλάζει τα μετεωρολογικά δεδομένα η Maersk – Τι ανακοίνωσε η εταιρεία

O εμπορικός ναυτιλιακός κολοσσός στις μεταφορές και τη διαχείριση φορτίων Maersk ανακοίνωσε ότι δημοσιοποιεί όλα τα δεδομένα του παρελθόντος και του μέλλοντος που συλλέγονται από τα πλοία της στο δημόσιο τομέα, επιτρέποντας στην επιστημονική κοινότητα να τα χρησιμοποιήσει δωρεάν. Τα δεδομένα συλλέγονται από τα σκάφη της Maersk από το 2012 και η δημοσιοποίηση τους,  αυξάνει τα δημόσια διαθέσιμα δεδομένα για τον καιρό των ωκεανών κατά 28%, σύμφωνα με τη Maersk.

Στόχος της εταιρείας,  είναι να βοηθήσει την κλιματική έρευνα και τις μετεωρολογικές προβλέψεις παρέχοντας στους επιστήμονες άφθονα καιρικά δεδομένα από τους ωκεανούς του κόσμου, όπου η κάλυψη δεδομένων στο επίπεδο του εδάφους είναι περιορισμένη.

Τα περισσότερα τρέχοντα δεδομένα προέρχονται από δορυφορικές παρατηρήσεις και από  σημαδούρες που συλλέγουν πληροφορίες, με κάποιους όμως περιορισμούς. Σύμφωνα με τη Maersk, η μακρά σειρά παρατηρήσεων θα δώσει στους επιστήμονες μια καλύτερη εικόνα για το πώς έχουν αλλάξει οι συνθήκες της επιφάνειας των ωκεανών τα τελευταία 10 χρόνια.

Πρόκειται για περισσότερες από 9 εκατομμύρια μεμονωμένες παρατηρήσεις, οι οποίες  θα κοινοποιηθούν μέσω του Παγκόσμιου Συστήματος Παρατήρησης Ωκεανών, το οποίο διαχειρίζεται από κοινού η UNESCO και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. Το σύνολο δεδομένων θα επεκτείνεται συνεχώς χάρη στις 7.000 καθημερινές παρατηρήσεις που συλλέγονται από τα 300 πλοία της Maersk.

Σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Γερμανίας, η Maersk έχει εγκαταστήσει αυτοματοποιημένους μετεωρολογικούς σταθμούς σε πολλά από αυτά τα σκάφη. Πρόκειται για βαθμονομημένους σταθμούς μέτρησης ερευνητικού βαθμού που συλλέγουν δεδομένα υψηλής ποιότητας για μεγαλύτερο αριθμό παραμέτρων.

Η δημοσιοποίηση δεδομένων χαιρετίστηκε από ερευνητές στο Κέντρο Έρευνας Ωκεανών Helmholtz στο Κίελο της Γερμανίας

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X