Νέα

  • Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Έτοιμο να σαλπάρει το πρώτο αυτόνομο ηλεκτρικό containership (vid)

Είναι το πλοίο «Yara Birkeland», το πρώτο αυτόνομο και πλήρως ηλεκτρικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο και είναι πανέτοιμο να αρχίσει τις διαδρομές του στις θάλασσες, πρώτα μια δοκιμαστική περίοδο δύο ετών, στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας. Το πλοίο τροφοδοτείται πλήρως από ένα σύστημα μπαταρίας ιόντων λιθίου, της ελβετικής εταιρείας παροχής λύσεων αποθήκευσης ενέργειας Leclanché SA.

Η παροχή ενέργειας χωρίς εκπομπές παρέχεται από ένα σύστημα μπαταρίας 6,7 MWh με ενσωματωμένη υγρή ψύξη για τη διασφάλιση της βέλτιστης θερμοκρασίας λειτουργίας. Το Leclanché Marine Rack System (MRS) διασφαλίζει τον βέλτιστο έλεγχο θερμοκρασίας των στοιχείων της μπαταρίας και τη μόνιμη αξιόπιστη λειτουργία τους, για μια διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 ετών, σύμφωνα με την Leclanché SA.

Επιπλέον, το MRS προσφέρει προστασία από υπερθέρμανση και ένα ολοκληρωμένο σύστημα πυροπροστασίας ειδικά σχεδιασμένο και πιστοποιημένο για ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Το πλοίο «Yara Birkeland», μήκους περίπου 80 μέτρων και πλάτους 15 μέτρων, 3.120 τόνων, μεταφορικής ικανότητας 120 εμπορευματοκιβωτίων (TEU), ολοκλήρωσε το παρθενικό του ταξίδι στο Οσλο στα μέσα Νοεμβρίου και στη συνέχεια έπλευσε στο Porsgrunn, μια περιοχή στην οποία βρίσκεται η μονάδα της Yara International, που παράγει λιπάσματα και είναι πλοιοκτήτρια του πλοίου.

Ενα πλοίο μηδενικών εκπομπών δείχνει ότι είναι δυνατό να συμβάλει θετικά στην απαιτούμενη μείωση των εκπομπών αερίων που επιβαρύνουν το κλίμα. Ενα ρητό από έναν από τους ιδρυτές της Yara στις αρχές του 19ου αιώνα έλεγε «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος, συμπλήρωσε ο Jon Sletten.

Η τεχνολογία της Leclanché μας προσφέρει ένα πλοίο που κινείται με μπαταρίες και φορτίζεται με ηλεκτρική ενέργεια από τα «πράσινα» υδροηλεκτρικά. Αυτό είναι ένα σχεδιασμένο βήμα προς μια πράσινη κατεύθυνση και αποτελεί μια ενθάρρυνση για όλους να επενδύσουν επίσης σε ανάλογες τεχνολογίες, πρόσθεσε ο Sletten.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X