Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ένα σπάνιο είδος καρχαρία επισκέφθηκε τα ρηχά της Λεμεσού

Στην παρουσία πολιτών που βρίσκονταν σε σκάφη αναψυχής ή ψάρευαν, ένας καρχαρίας έκανε την εμφάνιση του στα ρηχά της Λεμεσού το Σάββατο 30 Μαϊου, προκαλώντας τρόμο αλλά και δέος.

Ο σπάνιος καρχαρίας αναζητούσε τροφή και τη δεδομένη στιγμή το θήραμα του ήταν μια χελώνα, την οποία όπως καταγράφει βίντεο την κατασπάραξε. Σε ανακοίνωση του το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, έδωσε περισσότερα στοιχεία για το είδος του καρχαρία και την πικινδυνότητα του.

Ο εν λόγω καρχαρίας φαίνεται να ανήκει στο είδος Isurus oxyrinchus , με κοινό όνομα τουνόσκυλος – Shortfin mako.

Ο τουνόσκυλος είναι ένα κοσμοπολίτικο πελαγικό είδος. Συναντάται στα ωκεάνια νερά, και κάποτε στα παράκτια. Το σύνηθες μήκος του είναι περίπου 270 εκ. Βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και τρέφεται με ξιφίες, τονοειδή, άλλους καρχαρίες και καλαμάρια. Περιστασιακά το είδος αυτό τρέφεται και με θαλάσσια θηλαστικά και θαλάσσιες χελώνες.

Ο τουνόσκυλος είναι είδος απειλούμενο (endangered), βάσει της Κόκκινης Λίστας της IUCN. Στη Μεσόγειο προστατεύεται βάσει διεθνών συμβάσεων και νομοθεσιών, επομένως η αλιεία του απαγορεύεται.

Ο προστατευόμενος καρχαρίας κτυπήθηκε από ψαράδες με ψαροτούφεκο στο κεφάλι και ουδείς γνωρίζει τι απέγινε, αφού εξαφανίστηκε στα βάθη της Μεσογείου.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X