Το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ για τα πλαστικά μίας χρήσης.
To πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ για τα πλαστικά μίας χρήσης, τη ρύπανση που προκαλούν στις ελληνικές θάλασσες και τις προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργησή τους, προωθεί το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη. Η ταινία με τίτλο “Plastic Free Archipelago (Ένα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά)” έχει την υπογραφή του δημοσιογράφου και παραγωγού ντοκιμαντέρ Σωτήρη Δανέζη και γυρίστηκε σε νησιά των Κυκλάδων, όπως η Δονούσα και η Σίκινος, στον Αργοσαρωνικό, στην Πάτρα και στην Αθήνα.
Από την άνοιξη του 2019 οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ καταγράφουν το πρόβλημα με εναέριες και εντυπωσιακές υποβρύχιες λήψεις και παρακολουθούν πρωτοποριακά προγράμματα και δράσεις πουέχουν ως στόχο τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στις μικρές, νησιωτικές κοινότητες του Αιγαίου.
Ακολουθούν εθελοντικές ομάδες, συνομιλούν με επιστήμονες και ειδικούς και επιβιβάζονται στον «Τυφώνα», το υπερσύγχρονο πλοίο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, που σαλπάρει με αποστολή τον καθαρισμό μακρινών και δυσπρόσιτων ακτών από σκουπίδια και πλαστικά.
Στην Ελλάδα εισάγονται κάθε χρόνο 700.000 τόνοι πρώτης ύλης για την παραγωγή πλαστικών, 40.000 τόνοι πλαστικά απορρίμματα φεύγουν προς το περιβάλλον, το 70% από αυτά καταλήγουν στη θάλασσα.
Το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη παραχωρεί δωρεάν το ντοκιμαντέρ “Plastic Free Archipelago (Ένα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά)” για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας στο θέμα της ρύπανσης ακτών και θαλασσών. Την ίδια ώρα μας καλεί να γίνουμε κι εμείς μέρος της λύσης και να συμβάλλουμε με το δικό μας τρόπο στην προστασία του περιβάλλοντος για ένα Αιγαίο χωρίς πλαστικά και σκουπίδια.
«Στόχος του ντοκιμαντέρ είναι να καταγράψει τη φύση και την έκταση της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά στη χώρα μας, προσεγγίζοντας ολιστικά, για πρώτη φορά, μια θεματική που μέχρι σήμερα δεν έχει τύχει ανάλογης κινηματογραφικής τεκμηρίωσης στην Ελλάδα. Για να αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα συνεργαστήκαμε με τον Σωτήρη Δανέζη, έναν διακεκριμένο δημιουργό ντοκιμαντέρ, με τον οποίο μας ενώνουν κοινές περιβαλλοντικές ευαισθησίες και επιδιώξεις. Η συνεργασία μας στην έρευνα για το θέμα και η άρτια οπτικοακουστική του αφήγηση δημιούργησαν ένα φιλμ που δεν μας κάνει μόνον κοινωνούς του προβλήματος, αλλά μας οδηγεί στις λύσεις», δήλωσε η Δρ Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.
ΠΗΓΗ : HuffPost Greece