Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Ο ανεκτίμητος φυσικός πλούτος της Αρχαίας Αμαθούντας

Κάπου στα ανατολικά παράλια της Λεμεσού, κρύβεται ένας μικρός αλλά πλούσιος υποβρύχιος παράδεισος. Αυτός δεν είναι κανείς άλλος εκτός από το αρχαίο λιμάνι της Αμαθούντας. Η περιοχή αυτή έχει μελετηθεί για την ποικιλότητα της ιχθυοπανίδας της σε τακτά χρονικά διαστήματα από την
ομάδα θαλάσσιων βιολόγων της Marine and Environmental Research (MER) Lab.

Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα οι δραστηριότητες τους έχουν εντατικοποιηθεί στην περιοχή, με αποτέλεσμα να εκτιμήσουν τον πραγματικό κρυμμένο φυσικό πλούτο. Όπως σημείωσε ο Δρ Δημήτρης Κλείτου, Διευθυντής της MER Lab, «το τελευταίο διάστημα έχουμε δουλέψει πολύ εντατικά στην περιοχή με κατά κύριο λόγο να μετριάσουμε όσο το δυνατό τις δραστηριότητες που προβλέπονται από την αρχαιολογική μελέτη που εκπονείται.

Μέσα από αυτές τις εργασίες έχουμε παρατηρήσει κάτι πολύ ενθαρρυντικό όσο αφορά την οικολογική κατάσταση της περιοχής». Όπως πολλοί θα γνωρίζουν και όπως προαναφέρθηκε σε πολλές άλλες δημοσιεύσεις, η περιοχή απαντάτε με πυκνά λιβάδια Ποσειδωνίας, ένα αρχαίο Μεσογειακό ενδημικό θαλάσσιο αγγειόσπερμο.

«Στο εργαστήριο μας διεκπεραιώνουμε αρκετές μελέτες στο είδος Posidonia oceanica σε διάφορα παράλια της Κύπρου και μας είναι γνωστό πως τα λιβάδια αυτά φέρουν ψηλή βιοποικιλότητα. Αλλά αυτό που παρατηρήθηκε στην Αμαθούντα ήταν κάτι το ασυνήθιστο που δύσκολα συναντάτε σε άλλα σημεία του νησιού.

Αυτό που μας έκανε τρομερή εντύπωση είναι ότι τα λιβάδια στην περιοχή φαίνονται να είναι πολύ υγειές και να εμπλουτίζονται με μια απίστευτη σκιόφιλη βιοκοινότητα σπόγγων, ψαριών, βρυοζώων, κνιδοζώων, ασκιδίων αλλά και φύκια.

Πάνω από τους λειμώνες Ποσειδωνίας πολλές φορές παρουσιάζονται μεγάλα κοπάδια ενήλικων ψαριών αλλά και γόνο από διάφορα είδη, τα οποία προσθέτουν μαγευτικές πινελιές από διάφορους χρωματισμούς στο έντονο δασώδες πράσινο των λιβαδιών Ποσειδωνίας» τόνισε ο Ιωάννης Σάββα, Θαλάσσιος Βιολόγος της MER Lab.

Αναπόσπαστο κομμάτι της βιοκοινότητας είναι και η μεγαπανίδα, όπως για παράδειγμα τα διάφορα είδη σαλαχιών που έχουν εντοπιστεί σε αφθονία και χρησιμοποιούν τον χώρο για αναπαραγωγή, προστασία και τροφοληψία, αλλά και η πράσινη χελώνα, όπου τρέφεται με τη φυλλωσιά της
Ποσειδωνίας.

Ο νεαρός θαλάσσιος επιστήμονας, Ιωάννης Σάββα, επίσης ανάφερε, πως αν εξαιρεθούν τα ξενικά είδη, ο οικότοπος φαίνεται να λειτουργεί σε πλήρη αρμονία με όλους τους βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες, κάτι που δεν συναντιέται συχνά σε άλλα μέρη της Κύπρου σε τόσο ρηχά νερά και με τόσο έντονη παρουσία ανθρωπογενών παράκτιων πιέσεων όπως αυτές της Λεμεσού.

Τέλος, οι δύο θαλάσσιοι επιστήμονες, υπογραμμίζουν πως τα συγκεκριμένα λιβάδια, και γενικότερα ο υποβρύχιος χώρος της αρχαίας Αμαθούντας, χρειάζεται περαιτέρω προστασία, πέραν από το καθεστώς της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής, που αποτρέπει μόνο τις αλιευτικές
δραστηριότητες.

Γράφουν οι επιστήμονες του Marine and Environmental Research (MER) Lab Ltd

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X