Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Η κλιματική αλλαγή, η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Ναυτιλία

Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία χαρακτήρισε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), Kitack Lim, σε ομιλία του κατά τηnέναρξη της SMM Digital στο Αμβούργο.

«Ο IMO εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η ναυτιλία θα μπορεί να προσαρμοστεί στην επερχόμενη ψηφιακή επανάσταση, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη διαχείριση κινδύνων. Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας είναι η κλιματική αλλαγή» σημείωσε ο κ. Lim. 

«Ήρθε η ώρα να ξεκινήσει η ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της στρατηγικής του ΙΜΟ και να επιτύχει σε τελικό στάδιο μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου» τόνισε, σε άλλο σημείο, ο ΓΓ του IMO, και πρόσθεσε: «Νέες τεχνολογίες, νέα καύσιμα και καινοτόμες πρακτικές θα είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες. Η έρευνα για την ανάπτυξη ναυτιλιακών καυσίμων με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα βρίσκεται σε εξέλιξη. Το υδρογόνο, η αμμωνία και τα βιοκαύσιμα θεωρούνται βιώσιμες επιλογές».

Παράλληλα, ο κ. Lim επεσήμανε ότι είναι απαραίτητες περισσότερες επενδύσεις σε Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) και βελτίωση των υποδομών. «Ο ΙΜΟ εντείνει τις προσπάθειες για την παγκόσμια προώθηση του R&D με στόχο την ανάπτυξη καυσίμων μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα, ενώνοντας φορείς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα» υπογράμμισε. 

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X