Η Κύπρος μπορεί να είναι παράδειγμα όσον αφορά την υδατοκαλλιέργεια, η οποία θα πρέπει να αναπτυχθεί σε όλη την ΕΕ, ενώ αναμένεται να επωφεληθεί από τη στήριξη της Κομισιόν προς τη μικρής κλίμακας αλιεία, σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κύπριος Επίτροπος Αλιείας και Ωκεανών, Κώστας Καδής, σε συνέντευξη του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην εν εξέλιξη αξιολόγηση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και της προσπάθειας διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας για την ευρωπαϊκή αλιεία, σημειώνοντας πως επιδίωξη είναι προς το τέλος του 2025 να παρουσιάσουν τις προτάσεις για πιθανή αναθεώρησή της. Μνεία έκανε και στο γεγονός πως το 70% των αλιευμάτων που καταναλώνονται στην ΕΕ προέρχονται από εισαγωγές.
Ειδικότερα για την Κύπρο, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στους στόχους στήριξης της αλιείας μικρής κλίμακας, κάτι που αφορά σε σημαντικό βαθμό τη χώρα, αλλά και την υδατοκαλλιέργεια και την ιχθυοκαλλιέργεια όπου η Κύπρος είναι εξαιρετικό παράδειγμα σταθερής αύξησης και ανάπτυξης των πρακτικών αυτών.
Ο Κύπριος Επίτροπος μίλησε ακόμα για την πρόοδο που έχει κάνει η Κύπρος στην οριοθέτηση των περιοχών Natura. Εξήγησε τη σημασία του Συμφώνου για τους Ωκεανούς αλλά και του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, μεταξύ άλλων ώστε οι ανθρώπινες δραστηριότητες να λειτουργούν αρμονικά και χωρίς αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον ή υποβάθμιση των ωκεανών.
Αλιεία και υδατοκαλλιέργεια
Ερωτηθείς για τις κύριες προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου ειδικά όσον αφορά την αλιεία και την εξισορρόπηση των μεγάλων συμφερόντων με τις ανάγκες του αλιευτικού τομέα, ο κ. Καδής ανέφερε πως θα κινηθεί σε δύο άξονες, με τον πρώτο να αφορά την αξιολόγηση και τις πιθανές βελτιώσεις στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική (ΚΑλΠ).
Όπως σημείωσε, η ΚΑλΠ είναι «μια από τις πέντε μόνο πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις οποίες έχει αποκλειστική αρμοδιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι τα κράτη μέλη», και πως έχουν περάσει 11 χρόνια από την αναδιάρθρωσή της το 2013. «Σίγουρα έχουν αναδειχθεί σημαντικές νέες προκλήσεις, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα αναδειχθούν και μέσα από την αξιολόγηση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», επεσήμανε ο κ. Καδής.
Πρόσθεσε πως την επόμενη χρονιά θα επιδιώξει «μέσα από μια ευρεία διαβούλευση» και «συστηματική αξιολόγηση» όλων των πτυχών της, «να παρουσιάσουμε προς το τέλος του 2025 τις προτάσεις μας για πιθανές διαφοροποιήσεις, πιθανή αναθεώρηση» της ΚΑλΠ. Υπογράμμισε πως «θέλουμε να χτίσουμε πάνω στα θετικά» της ΚΑλΠ τα οποία χαρακτήρισε αδιαμφισβήτητα, αλλά και «να διορθώσουμε τις όποιες στρεβλώσεις αναδειχθούν».
Ο δεύτερος πυλώνας όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Καδής έχει να κάνει με μια αίσθηση που υπάρχει στον τομέα της αλιείας, και την οποία έχει διαπιστώσει σε συναντήσεις με ευρωβουλευτές και εκπροσώπους των αλιέων, ότι ο τομέας «δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό από τρίτες χώρες». Ο Επίτροπος Καδής εκτίμησε πως ο τομέας αυτός αντιμετωπίζει και στην Κύπρο τις συνέπειες αθέμιτου ανταγωνισμού, φέρνοντας ως παράδειγμα το ότι «μας έχουν θέσει πολύ έντονα οι αλιείς μας το γεγονός ότι δεν μπορούν να αλιεύσουν στο 60% των παράκτιων περιοχών της Κύπρου».
Οι πολιτικές της ΕΕ θα επηρεάσουν θετικά και την Κύπρο, καθώς στις προτεραιότητες της Κομισιόν περιλαμβάνεται «να στηρίξουμε και την αλιεία μικρής κλίμακας» που αποτελεί την κυπριακή αλιεία «σχεδόν στο σύνολό της», εκτίμησε. «Εδώ θα υπάρξουν και συνέργειες» και με άλλους Επιτρόπους», σημείωσε, όπως ο Επίτροπος για τις μεταφορές και ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα θέματα συνοχής, ώστε «να στηρίξουμε περιοχές όπως είναι οι παράκτιες περιοχές, νησιωτικές περιοχές στις οποίες βέβαια εντάσσεται και η Κύπρος».
Υγεία ωκεανών και θάλασσας
Ο κ. Καδής αναφέρθηκε εκτενώς και στις αρμοδιότητες του όσον αφορά την πολιτική της ΕΕ για τους ωκεανούς, απαντώντας σε ερώτηση για τους στόχους για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και το πώς επηρεάζει την Κύπρο αλλά και θαλάσσιες δραστηριότητες όπως ενεργειακά έργα και γεωτρήσεις.
«Οι ωκεανοί, οι θάλασσες γενικότερα τα τελευταία χρόνια λαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι, και αυτό έχει να κάνει με το ρόλο των ωκεανών ως πηγή για διατροφή, ως χώρος διακίνησης εμπορευμάτων, λιμανιών, ναυπηγείων, χώρων εγκατάστασης υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρών οι οποίοι συνδέονται με τον τουρισμό και τις υπηρεσίες», σημείωσε ο κ. Καδής.
Επισημαίνοντας πως «συνεχώς αυξάνεται και ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε όλες αυτές τις δραστηριότητες για την κατάληψη θαλάσσιου χώρου», ο Κώστας Καδής τόνισε πως πρέπει «να δούμε πώς αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να λειτουργήσουν αρμονικά και χωρίς να έχουν αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον διότι εάν υποβαθμιστούν οι ωκεανοί, τότε πολλές από αυτές τις δραστηριότητες θα καταρρεύσουν».
Κεντρικός στόχος της πολιτικής της Κομισιόν, συνέχισε, είναι αυτές όλες οι πολιτικές «να μπουν κάτω από την ίδια ομπρέλα», κάτι που θα γίνει «μέσα από το Σύμφωνο για τους Ωκεανούς το οποίο φιλοδοξούμε να ανακοινώσουμε μέχρι το καλοκαίρι». Η διαβούλευση, συνέχισε, είναι σε εξέλιξη με συναντήσεις με Υπουργούς, εκπροσώπους του τομέα και μη κυβερνητικούς οργανισμούς.
Εξηγώντας περαιτέρω τι αφορά η πολιτική του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού, τι αναμένεται από τα κράτη μέλη και ειδικότερα από την Κύπρο, ο κ. Καδής έκανε λόγο για μια πολιτική εξαιρετικής σημασίας, καθώς οι διάφορες δραστηριότητες στη θάλασσα πρέπει «να χωροθετηθούν με τρόπο που να επηρεάζουν όσο γίνεται λιγότερο η μία την άλλη». Όπως σημείωσε, υπάρχουν περιπτώσεις συνδυασμού περισσότερης από μιας δραστηριότητας, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία όπου συνδυάζονται αιολικά πάρκα με υδατοκαλλιέργεια.
Οι διάφορες δραστηριότητες χωροθετούνται μέσω ενός σχεδίου που προβλέπεται από την οδηγία της ΕΕ για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, κάτι με το οποίο «μέχρι στιγμής η συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών έχει εναρμονιστεί, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».
«Μέσα στην επόμενη περίοδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει κατά πόσο η υλοποίηση των σχεδίων αυτών προχωρά κανονικά και σύμφωνα με τα σχέδια, τα οποία έχουν υποβληθεί και έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σημείωσε.
Αναφορικά με την Κύπρο, κομμάτι του παζλ αφορά και τις μεταφορές για τις οποίες υπάρχει πρόνοια στο σχέδιο, ενώ μέσω του σχεδίου προνοείται ακόμα για παράδειγμα «ο χώρος που θα αναπτύσσεται υδατοκαλλιέργεια, ο χώρος που θα γίνουν ενεργειακές υποδομές στο Βασιλικό, ο χώρος που θα έχουμε τα λιμάνια μας, τις αλιευτικές δραστηριότητες, ακόμη και οι προστατευόμενες περιοχές στις οποίες δεν μπορούν να λαμβάνουν χώρα ενδεχομένως άλλες δραστηριότητες ή δεν μπορούν να λαμβάνουν χώρα όλες οι δραστηριότητες».