Aπό το 1986 βρίσκεται στη λίστα με τα απειλούμενα είδη. Σήμερα όμως τα δεδομένα φαίνεται να αναστρέφονται.
Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη ενημέρωση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), οι αριθμοί της μεσογειακής φώκιας, άρχισαν να ανακάμπτουν, δείχνοντας μία υποσχόμενη αύξηση στον πληθυσμό της.
Αυτό το θαλάσσιο θηλαστικό, που εμφανίζεται και στην Κύπρο, είχε μάλιστα κατηγοριοποιηθεί ως «κρίσιμα απειλούμενο» παγκοσμίως μεταξύ 2008 και 2015. Από το 2015, οι προσπάθειες για προστασία της μεσογειακής φώκιας απέδωσαν καρπούς, ανεβάζοντας το καθεστώς της από «απειλούμενο», στη λιγότερο κρίσιμη κατηγορία «ευάλωτων».
Η ανάκτηση των πληθυσμών της φώκιας Μονάχους, είναι συνέπεια των αφοσιωμένων προσπαθειών διατήρησης του είδους από κυβερνήσεις και ομάδες προστασίας.
Ιστορικά, αυτές οι φώκιες βρέθηκαν σε ολόκληρη τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, μαζί με το Αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, της Μαδέρα και των Αζορών, τη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής και την Ιβηρική χερσόνησο του βορειοανατολικού Ατλαντικού.
Ο σημερινός πληθυσμός της φώκιας υπολογίζεται σε περίπου 450 με 600 ώριμα άτομα. Βρίσκεται σε τρία κύρια σημεία: δύο στον Ατλαντικό και ένα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο πληθυσμός στα ελληνικά ύδατα σημειώνει την πιο ραγδαία αύξηση.
Πέρυσι παρατηρήθηκε αύξηση στις εμφανίσεις φώκιας, όχι μόνο σε ελληνικά νερά, αλλά και στα νησιά του Αιόλου, βόρεια της Σικελίας.
Ωστόσο, οι πληθυσμοί της φώκιας Μονάχους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολλές απειλές στο δρόμο τους προς την ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής των οικοτόπων, της καταπάτησης του τουρισμού στις τοποθεσίες φωλεοποίησης τους, των ασθενειών, της ρύπανσης και των θανατηφόρων συναντήσεων με τα αλιευτικά εργαλεία.