Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Σε απόγνωση ψαράδες και ιχθυοπώλες της Κύπρου

Aπούλητα μένουν τα ψάρια, εκεί και όπου έχουν απομείνει παραδοσιακοί επαγγελματίες ψαράδες και τροφοδοτούσαν τις ταβέρνες και τα ισχθυοπωλεία, αλλά και ντόπιους με φρέσκο ψάρι.

Οι αγορές κλειστές, τα εστιατόρια κλειστά, οι ψαριές απούλητες και οι ψαράδες σε απόλυτη απόγνωση σχεδόν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Η ελάχιστη κρατική βοήθεια, δεν αρκεί για τα προς το ζειν, τα δίδακτρα των παιδιών και τις δόσεις στις τράπεζες. Όσοι απέσυραν τη βάρκα τους δυο μήνες από τη θάλασσα έλαβαν κρατική χορηγία 2.000 ευρώ και όσοι ένα μήνα, 1.000 ευρώ.

Οι ψαράδες της Κύπρου, έλαβαν τη μισή κρατική χορηγία που δικαιούνταν το 2020 για τις ζημιές στα δίκτυα από τα δελφίνια και μέχρι το Μάρτιο θα εισπράξουν τα υπόλοιπα. Ακόμη και αυτά είναι ελάχιστα μπροστά στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις, εξαιτίας της ανυπαρξίας ζήτησης στο φρέσκο ψάρι.

Οι πελάτες δεν είναι άλλοι από συγγενείς και φίλους, οι οποίοι αγοράζουν τις λιγοστές ποσότητες που βγάζουν οι ψαράδες από τη θάλασσα για να μπορούν να ανταποκριθούν στο συνοικιακό μπακάλικο ή στην υπεραγορά για τα απολύτως απαραίτητα.

Από τις πλέον καταστροφικές χρονιές το 2020 ίσως και το 2021, για το επάγγελμα των ψαράδων, αφού το μεγαλύτερο πλήγμα προέρχεται από το κλείσιμο των ψαροταβέρνων.

Οι ίδιοι δε, διαπιστώνουν ότι έχουν αλλάξει οι συνήθειες των νοικοκυριών, όπως και οι δικές τους και αποφεύγουν να αγοράσουν φρέσκο ακριβό ψάρι, ελλείψει χρημάτων και παράτασης του εγκλεισμού.

Η Παγκύπρια Επιτροπή Ψαράδων απευθύνει έκκληση στο υπουργείο Γεωργίας να ενισχύσει την κρατική επιδότηση ή ακόμη και να εγκρίνει το πρόγραμμα καταπολέμησης των λαγόψαρων, μέσω αλίευσης με επαγγελματικά σκάφη, κάτι που θα τους εξασφαλίσει εισόδημα και ίσως καταφέρουν να κρατηθούν λίγο ακόμα στο επάγγελμα μέχρι να διαφοροποιηθούν τα δεδομένα.  

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X