Η μετάβαση της ναυτιλίας στην απανθρακοποίηση και τα νέα τεχνολογικά εργαλεία, στην ατζέντα του οικονομικού φόρουμ στους Δελφούς παρουσία στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, που διεξήχθη στις 26 – 29 Απριλίου 2023 υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Τη βούληση της Κυβέρνησης του να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατευτεί το όνομα της Κύπρου ως ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ, στους Δελφούς.
Σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις αντοχές και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας ότι παρά τη δύσκολη διεθνή οικονομική κατάσταση, οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για την οικονομία, μέχρι το 2035, που στοχεύει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, στην προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και η ενέργεια. Επεσήμανε τα σημαντικά πλεονεκτήματα της Κύπρου ως ναυτιλιακού κέντρου, και υπογράμμισε τις υποδομές που διαθέτει η κυπριακή ναυτιλία.
Κατά την εναρξη των εργασιών του οικονομικού φόρουμ, η Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Πλοιοκτητών Μελίνα Τραυλού αναφέρθηκε στον καταλυτικό της ναυτιλίας και επικεντρώθηκε στη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία όπως είπε, μεταβάλει χρονικά, ποιοτικά και ταχύτατα τα δεδομένα.
“Η ναυτιλία, σε αυτό το πρωτόγνωρο περιβάλλον, αναδείχτηκε, για ακόμα μία φορά, ως η σταθερά που προσαρμόστηκε, ανταποκρίθηκε και αντιμετώπισε την πρωτοφανή αυτή κρίση. Όταν όλα σταμάτησαν να κινούνται στον πλανήτη, καύσιμα, τρόφιμα και κυρίως φαρμακευτικά και υγειονομικά υλικά παρέμειναν διαθέσιμα. Μοναδική επικοινωνία ανάμεσα στις 5 ηπείρους ήταν τα πλοία και οι ναυτικοί που κράτησαν τη μεταφορική αλυσίδα ανοιχτή, παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες” ανέφερε η κυρία Τραυλού. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα εκατομμύρια ναυτικών, σε ολόκληρο τον κόσμο, τους αφανείς πρωταγωνιστές, οι οποίοι σημείωσε εμφαντικά, “με δύναμη ψυχής ανταποκρίθηκαν στις σκληρές καταστάσεις που ζήσαμε”.
Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου και Φίλιππος Φιλής, σε πάνελ για τις προκλήσεις της απανθρακοποίησης
Σε πάνελ, που διεξήχθη με τους Φίλιππο Φιλή, Πρόεδρος της
Ένωσης Ευρωπαίων Πλοιοκτητών, ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Lemissoler με έδρα την Κύπρο, το Δημήτριο Φαφαλιό, Πρόεδρο της Intercargo και Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της
Fafalios Shipping με έδρα την Ελλάδα, και ο Jan Dieleman, πρόεδρος της Cargill Ocean Transportation και Πρόεδρος του Global Maritime Forum με έδρα την Ελβετίαλ τη συζήτηση συντόνιζε η Κύπρια συνιδρύτρια της Tototheo Maritime Δέσποινα Παναγιώτου.
Η συζήτηση στο πάνελ επικεντρώθηκε σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ψηφιοποίησης και αυτοματισμού και συνεργασίες, στον χώρο της ναυτιλίας. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στις
προκλήσεις στη μείωση του άνθρακα στη ναυτιλία και στην αποδοτικότητα καθώς και τη διαθεσιμότητα των καυσίμων και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Συζητήθηκε επίσης η δυναμική των αναδυόμενων
τεχνολογιών για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και ασφάλειας στη ναυτιλία, ενώ παράλληλα υπερθεματίστηκε η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των φορέων του κλάδου, των κυβερνήσεων και της κοινωνίας των πολιτών, με απώτερο στόχο την προώθηση της καινοτομίας, την ώθηση της βιώσιμης
ανάπτυξης και την προώθηση υπεύθυνων πρακτικών επιχειρήσεων.
Οι σύγχρονες προκλήσεις της ναυτιλίας και η επίσπευση της μετάβασης του κλάδου στην εποχή των χαμηλών ή και μηδενικών ρύπων, καθώς και η ετοιμότητα της ναυτιλιακής βιομηχανίας για την εν λόγω αλλαγή, με τη διάθεση των σωστών εργαλείων, ήταν στο επίκεντρο της τοποθέτησης της Συνιδρύτριας της Tototheo Maritime, Δέσποινας Παναγιώτου Θεοδοσίου.
Η ίδια χαρακτήρισε τη συζήτηση ενδιαφέρουσα, με συμπεράσματα που θα αποβούν χρήσιμα στον κλάδο και την εφαρμογή σε άλλους τομείς της επιχειρηματικότητας.
Ο Κύπριος Πρόεδρος της ECSA Φίλιππος Φιλής, υπενθύμισε ότι η μετάβαση σε πιο «πράσινη ναυτιλία» είναι πολυδάπανη. “Οι περισσότερες εταιρείες είναι μικρομεσαίες και έχουν ανάγκη από την καθοδήγηση από ένα σωστά οργανωμένο θεσμικό πλαίσιο, που θα διευκολύνει τους πλοιοκτήτες. Πώς μπορούν να διευκολυνθούν οι πλοιοκτήτες; Πείθοντας τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να αναλάβουν μέρους του κόστους, οι διαχειριστές πλοίων”. Κλειδί για την επιτυχία ανέφερε ο κύριος Φιλής, είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.
.