Κάπου εκεί έξω, ανάμεσα στα αμέτρητα αστέρια του σύμπαντος, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει μια “υπεργαία” γεμάτη με το βασικό δομικό στοιχείο της ζωής, δηλαδή το νερό H2O.
Πρόσφατα μια ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε μια μελέτη που εξετάζει τον εξωπλανήτη με την ονομασία TOI-1452b, ένα ουράνιο σώμα που απέχει περίπου 100 έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στη “ζώνη Goldilocks” του αντίστοιχου ηλιακού του συστήματος, την ιδανική περιοχή για να βρίσκεται ένας πλανήτης ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει τη ζωή όπως την ξέρουμε.
Ο TOI-1452b βρίσκεται αρκετά μακριά από το άστρο του ώστε να μπορεί να σχηματιστεί υγρό νερό. Δεν είναι τόσο κοντά στο άστρο ώστε το νερό να εξατμίζεται, ούτε τόσο μακριά ώστε το νερό να παγώνει. Διάφοροι άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με κάποια από τα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου, καθώς είναι πλήρως καλυμμένος με νερό.
Σαν τον πλανήτη της “Miller” στην ταινία Interstellar του Christopher Nolan δηλαδή, για να έχετε μια ιδέα.
“Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος για αυτή την ανακάλυψη, διότι δείχνει το υψηλό επίπεδο των ερευνητών και των οργάνων μας, χάρη στο OMM, ένα ειδικό όργανο που σχεδιάστηκε στα εργαστήριά μας και ονομάζεται SPIRou, και μια καινοτόμα αναλυτική μέθοδο που αναπτύχθηκε από την ερευνητική μας ομάδα, καταφέραμε να ανιχνεύσουμε αυτόν τον μοναδικό στο είδος του εξωπλανήτη”, δήλωσε ο καθηγητής του Université de Montréal René Doyon σε δελτίο Τύπου.
“Ο TOI-1452 b είναι ένας από τους καλύτερους υποψήφιους ωκεάνιους πλανήτες που έχουμε βρει μέχρι σήμερα“, πρόσθεσε ο αστρονόμος Charles Cadieux. “Η ακτίνα και η μάζα του υποδηλώνουν μια πολύ χαμηλότερη πυκνότητα από αυτή που θα περίμενε κανείς για έναν πλανήτη που αποτελείται βασικά από μέταλλο και βράχο, όπως η Γη“.
Τώρα που το διαστημικό τηλεσκόπιο Webb βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία, ο Doyon ελπίζει να επεκτείνει τη μελέτη συλλέγοντας περισσότερα δεδομένα με το παρατηρητήριο που έχει σημειώσει ρεκόρ. Ευελπιστούν επίσης να κλείσουν χρόνο στο τηλεσκόπιο James Webb για να συλλέξουν αναλυτικότερα δεδομένα και να τον κατανοήσουν καλύτερα.