Νέα

  • ΣΤΙΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Δισεκατομμυριούχοι χρηματοδοτούν ένα τεράστιο παιχνίδι θησαυρού στη Γροιλλανδια  

Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα στην Αρκτική που αποτελεί πραγματικό «ελντοράντο» για ενεργειακούς πόρους και ναυτιλιακές διαδρομές. 
Μια ομάδα δισεκατομμυριούχων, ανάμεσά τους ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ και ο Τζεφ Μπέζος μεταξύ άλλων, στοιχηματίζει ότι κάτω από την επιφάνεια των λόφων και των κοιλάδων στο νησί Disko της Γροιλανδίας και στη χερσόνησο Nuussuaq υπάρχουν αρκετά κρίσιμα ορυκτά για να τροφοδοτήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα. «Αναζητούμε ένα κοίτασμα που θα είναι το πρώτο ή το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα νικελίου και κοβαλτίου στον κόσμο», δήλωσε στο CNN ο Kurt House, Διευθύνων Σύμβουλος τoυ κολοσσού Kobold Metals.

Ο βυθός κάτω από τον Αρκτικό Ωκεανό εκτιμάται ότι φιλοξενεί περίπου 90 δις βαρέλια πετρελαίου -περίπου το 13% των ανεξερεύνητων πετρελαϊκών αποθεμάτων του κόσμου- και το 30% του ανεκμετάλλευτου φυσικού αερίου του πλανήτη, σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας.

Η περιοχή είναι επίσης πλούσια σε ορυκτούς πόρους, ενώ φιλοξενεί επίσης τεράστια αποθέματα ψαριών που είναι πολύτιμα, λαμβάνοντας υπόψη την αυξανόμενη επισιτιστική κρίση στον κόσμο. Οι οκτώ χώρες της Αρκτικής λοιπόν (Καναδάς, Φινλανδία, Δανία, ΗΠΑ, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ρωσία) θέλουν μερίδιο στον τεράστιο πλούτο. Δεν είναι όμως μόνο οι χώρες, αλλά και οι ιδιώτες που σπεύδουν στον Αρκτικό Ωκεανό, αναζητώντας κέρδη και ευκαιρίες.

Ανάμεσά τους μερικοί από τους πλουσιότερους άνδρες του κόσμου που εσχάτως χρηματοδοτούν ένα…κυνήγι θησαυρού στη δυτική ακτή της Γροιλανδίας, με ελικόπτερα, πομπούς και υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Καθώς οι πάγοι στη Γροιλανδία λιώνουν με πρωτοφανή ρυθμό λόγω της κλιματικής κρίσης, πολλοί βλέπουν μία χρυσή ευκαιρία για επενδύσεις και νέες ευκαιρίες. Επενδυτές και εταιρείες εξόρυξης αναζητούν ένα θησαυροφυλάκιο πολύτιμων ορυκτών που θα μπορούσαν μεταξύ άλλων να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση στην «πράσινη ενέργεια».

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X