Νέα

  • Uncategorized

Χαλαρώνουν κυρώσεις κατά της Βενεζουέλα για προμήθειες πετρελαίου στην ΕΕ;

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησε να επιτρέψει σε δύο ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας με συμμετοχές στη Βενεζουέλα, να ξεκινήσουν να στέλνουν φορτία στην ΕΕ από τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters, στην  Eni, η οποία έχει παρουσία στον υπεράκτιο πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας και την Repsol, η οποία ενδιαφέρεται για τον χερσαίο ανάντη τομέα της Βενεζουέλας από το 1993, θα επιτραπεί σύντομα να εξάγουν μικρές ποσότητες αργού της χώρας στις ευρωπαϊκές αγορές χωρίς φόβο κυρώσεων.

 Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA βρίσκεται υπό αυστηρό (αν συχνά ανατρέπεται) εμπάργκο των ΗΠΑ από το 2019, αλλά η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σε συνομιλίες με το καθεστώς του ηγέτη της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο για την προοπτική χαλάρωσης των περιορισμών.

Καθώς η Δύση καταργεί σταδιακά την κατανάλωση ρωσικού πετρελαίου, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, χρειάζεται απεγνωσμένα εναλλακτικές προμήθειες. Η Βενεζουέλα κατέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο και παρόλο που η επαναφορά τους στο δίκτυο μετά από χρόνια παραμέλησης δεν θα ήταν εύκολη, μπορεί να είναι μια μεσοπρόθεσμη επιλογή – αν και δύσκολη από πολιτική άποψης, δεδομένου ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο θα χρησιμοποιηθούν για την διασφάλιση της συνέχισης του καθεστώτος  Μαδούρο.

Το πετρέλαιο για τις Repsol και Eni θα αντιμετωπιστεί ως αποπληρωμή για προηγούμενα χρέη της PDVSA, σύμφωνα με το Reuters. Η συναλλαγή χωρίς μετρητά εξαρτάται από την παράδοση σε αγορές της Ευρώπης, χωρίς δυνατότητα μεταπώλησης.

Το οξύμωρο της όλης ιστορίας είναι ότι υπάρχουν κατηγορίες πως Ρώσοι τραπεζίτες και πετρελαϊκές εταιρείες βοηθούν στη διατήρηση των λαθραίων εξαγωγών της Βενεζουέλας επί χρόνια, παρέχοντας τα μέσα για να παραβλέψουν τις αμερικανικές κυρώσεις. Οι ίδιες εξαγωγές θα μπορούσαν τώρα να χρησιμεύσουν για να εκτοπίσουν τα ρωσικά βαρέλια στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Chevron, η οποία έχει εκτεταμένη ιστορία στη Βενεζουέλα, ασκούσε πιέσεις εδώ και καιρό για να ανατρέψει την απαγόρευση των εξαγωγών. Δεν φαίνεται να έχει συμπεριληφθεί στο περιορισμένο επίδομα ελάφρυνσης των κυρώσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά η Chevron έχει λάβει άδεια από την κυβέρνηση να ξεκινήσει περιορισμένες συνομιλίες με αξιωματούχους του καθεστώτος Μαδούρο για τα μελλοντικά της σχέδια. Σε αντάλλαγμα για αυτές τις μικρές παραχωρήσεις, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναμένει να δει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Μαδούρο και των πολιτικών του αντιπάλων, υπό την ηγεσία του αναγνωρισμένου από τις ΗΠΑ μεταβατικού προέδρου Χουάν Γκουαϊδό.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X