Νέα

  • ΓΑΛΑΖΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία για υπεράκτια ανάπτυξη φυσικού αερίου μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης 

Στην υπογραφή συμφωνίας για την δημιουργία υπεράκτιας ανάπτυξης πετρελαίου ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, της κρατικής ιταλικής ΕΝΙ , με την ομόλογό της στη Λιβύη, την National Oil Corporation (NOC), προχώρησαν οι δύο εταιρείες κατά τη διάρκεια επίσκεψης της Ιταλού πρωθυπουργού Τζιόρτζια Μελόνι στην Τρίπολη.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ενιαία ενεργειακή επένδυση στη χώρα από το τέλος του καθεστώτος Γκαντάφι το 2011.

I

Eni και  NOC θα προχωρήσουν στην ανάπτυξη  δύο κοιτασμάτων τα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, και τα δύο συνδεδεμένα με το υπάρχον συγκρότημα επεξεργασίας Mellitah. Σκοπεύουν να προχωρήσουν στην πρώτη παραγωγή το 2026, ενώ  η Eni αναμένει ότι οι δεξαμενές θα φτάσουν στην μέγιστη παραγωγή των 750 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός της Λιβύης, επιβεβαίωσε ότι η Ιταλία θα παράσχει στη Λιβυκή Ακτοφυλακή άλλα πέντε περιπολικά σκάφη για τις αμφιλεγόμενες αντιμεταναστευτικές επιχειρήσεις της.

Η διακυβέρνηση της Λιβύης είναι κατακερματισμένη και η υπεράκτια συμφωνία για το φυσικό αέριο δεν φαίνεται να έχει πλήρη πολιτική υποστήριξη από όλα τα μέρη. Η πολιτοφυλακή που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης, δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες της NOC με ξένες εταιρείες πετρελαίου.

 Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Πετρελαίου της ίδιας της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Μοχάμεντ Αούν, δεν παρευρέθηκε στην τελετή υπογραφής και κατήγγειλε το σχέδιο στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως «παράνομη» συμφωνία.

Η Eni εργάζεται στη Λιβύη από το 1959, πραγματοποιώντας έρευνες και στη συνέχεια παρέδωσε την ανάπτυξη στη Mellitah Oil and Gas (MOG), την ΚΕ της με την NOC.

Αυτό περιλαμβάνει δύο υπεράκτια πεδία, το Al Zawiyah και το Bouri. Μια άλλη επιχείρηση υπό την αιγίδα της Eni, η Green Stream, συνδέει τις προμήθειες φυσικού αερίου της Λιβύης, με Ιταλούς καταναλωτές μέσω υποθαλάσσιου αγωγού.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X