Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Σπάνιο είδος καρχαρία με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής – Ξεβράστηκε νεκρός στην ακτή του ΗΒ

Δεν το συναντάς εύκολα στο νερό και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το συγκεκριμένο είδος καρχαρία δεν είχε θεαθεί για εννέα ολόκληρα χρόνια. Ο Καρχαρίας της Γροιλανδίας  ή αλλιώς γκρι καρχαρίας γκρι, εντοπίστηκε νεκρός στην παραλία Newlyn Harbour της Κορνουάλης.

Το ψάρι παρασύρθηκε στη θάλασσα πριν μπορέσει να ανακτηθεί και να εξεταστεί από ειδικούς.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας ζουν σε κρύα, βαθιά νερά και είναι επίσης γνωστοί ως καρχαρίες ύπνου, λόγω των αργών και «υπάκουων» κινήσεών τους.

Τα χαρακτηριστικά τους

Οι γκρι καρχαρίες είναι  μεγάλοι σε μέγεθος και ανήκουν στην οικογένεια Somniosidae (“κοιμοφόροι καρχαρίες”), που σχετίζονται στενά με τους υπνωτούς καρχαρίες του Ειρηνικού και του νότου. Η κατανομή αυτού του είδους περιορίζεται κυρίως στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού και του Αρκτικού Ωκεανού.

Ο καρχαρίας της Γροιλανδίας έχει τη μεγαλύτερη γνωστή διάρκεια ζωής από όλα τα είδη σπονδυλωτών (εκτιμάται ότι είναι μεταξύ 250 και 500 ετών) και είναι ένα από τα μεγαλύτερα είδη καρχαρία που υπάρχουν.

Το μήκος του φτάνει συνήθως τα 6,4 με 7,3 μέτρα και ζυγίζει 1000 με 1400 κιλά Τα αρσενικά είναι συνήθως μικρότερα από τα θηλυκά. Το ρύγχος του είναι κοντό και στρογγυλό, έχει μικρά μάτια και πολύ μικρά ραχιαία και θωρακικά πτερύγια. Τα ανοίγματα των βραγχίων είναι πολύ μικρά για το μεγάλο μέγεθος του είδους.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X