Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Πόσο αποτελεσματικό ήταν το ευρωπαϊκό εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαϊκά φορτία;

To πλήρες ευρωπαϊκό εμπάργκο στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, βρίσκεται σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου, αλλά τα στοιχεία από τους εμπόρους, δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος του μαζούτ και του πετρελαίου βενζίνης της Ρωσίας (VGO) αποστέλλεται ήδη σε άλλες περιοχές, κυρίως στην Ασία.

Τον Ιανουάριο, λιγότερο από το 5% του ρωσικού μαζούτ και VGO μεταφέρθηκε σε χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 100.000 τόνων στους Αγίους Θεοδώρους στην Ελλάδα, περίπου 80.000 τόνοι στο λιμάνι Ventspils της Λετονίας και 30.000 τόνοι στο ιταλικό λιμάνι Augusta.

Η ΕΕ άρχισε να περιορίζει τις εισαγωγές μαζούτ από τη Ρωσία πριν από έξι μήνες, με τον τελωνειακό κωδικό 2707, με πλήρη απαγόρευση που τίθεται σε ισχύ αυτόν τον μήνα, ως απάντηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ομάδα των Επτά (G7) βιομηχανοποιημένων χωρών έχει επίσης επιβάλει ανώτατο όριο τιμών στις αποστολές ρωσικών καυσίμων.

Σε απάντηση, οι έμποροι έχουν εκτρέψει τα φορτία τους προς την Ασία και τη Μέση Ανατολή και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο φορτώσεις από πλοίο σε πλοίο (STS) για τη μεταφορά του πετρελαίου τους.

Τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο οι συνολικές ρωσικές εξαγωγές μαζούτ και VGO ήταν περίπου 4,2-4,5 εκατομμύρια τόνοι κάθε μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, η Ρωσία εξήγαγε περισσότερους από 0,8 εκατομμύρια τόνους μαζούτ τον Δεκέμβριο του 2022 στην Ινδία, η οποία αγοράζει τα προϊόντα πετρελαίου για να τα επεξεργαστεί σε οπτάνθρακα στα διυλιστήρια της. Τον Ιανουάριο του 2023, οι αποστολές μαζούτ από τη Ρωσία στην Ινδία ανήλθαν συνολικά σε τουλάχιστον 0,5 εκατομμύρια τόνους.

Οι φορτώσεις STS κοντά στο λιμάνι της Καλαμάτας, που είναι ένας από τους κύριους προορισμούς για ρωσικές εξαγωγές μαζούτ και VGO, αυξήθηκαν σε 8,2 εκατομμύρια τόνους το 2022, από 1,4 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος.

Τον Ιανουάριο του 2023, η Ρωσία έστειλε 0,5 εκατομμύρια τόνους προϊόντων πετρελαίου στην STS κοντά στην Καλαμάτα. Οι έμποροι χρησιμοποιούν επίσης φορτώσεις STS σε Δανία και Ισπανία.

Μεγάλοι όγκοι μαζούτ και VGO από τη Ρωσία εκτράπηκαν επίσης πέρυσι στη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Κίνα, τα Εμιράτα, την Τουρκία, τη Σενεγάλη και τη Νότια Κορέα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X