Νέα

  • ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ

Ο Ανθυποπλοίαρχος Ιωάννης Πισσάς μας συστήνεται και μιλά για τη μεγάλη του αγάπη, τη θάλασσα

Στην ηλικία των 25 έχει ταξιδέψει στα πιο απίθανα μέρη του κόσμου και έχει συναντήσει όλες τις μορφές της θάλασσας, την οποία περιγράφει με τους πιο ισχυρούς δεσμούς. Ο Ιωάννης Πισσάς αξιωματικός του εμπορικού Ναυτικού και καθηγητής στην Ναυτική Ακαδημία Κύπρου, από όπου αποφοίτησε, περιγράφει στον Enalios, τις εμπειρίες του στο ατέρμονο ταξίδι καριέρας του, εξηγεί τα οφέλη της ναυτικής κατεύθυνσης και κυρίως αναφέρεται στις θυσίες και αφοσίωση που απαιτεί το επάγγελμα του. Ο Ιωάννης μοιράζεται μαζί μας φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή μιας αλλιώτικης όπως την περιγράφει, ζωή.

 Τι είναι για σένα η θάλασσα και πως έφθασες στη θέση του Ανθυποπλοίαρχου;

Θάλασσα μπορεί να θεωρηθεί η μητέρα όλων των ναυτικών, ανεξαιρέτως αξιωματικών γέφυρας, αξιωματικών μηχανής ή και ναύτες. Θάλασσα για πολλούς μπορεί να θεωρηθεί όχι μόνο σαν μια μητέρα αλλά και σαν τρόπος ζωής ενός ναυτικού, είναι μια παντοτινή λατρεία την οποία εάν αγαπήσεις θα σε φροντίσει όχι μόνο επαγγελματικά αλλά και οικονομικά. Για εμένα η θάλασσα είναι τα παραπάνω που έχω αναφέρει, σε προσωπικό επίπεδο μου έχει ανοίξει τις αγκάλες της και μου έχει προσφέρει ένα τρόπο ζωής αλλιώτικο αλλά και ιδιαίτερα ξεχωριστό, εννοείται με τις δυσκολίες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπισω. Η θάλασσα αφήνει πάντα αυτούς που την νοιάζονται να είναι δίπλα της αλλά ιδιαίτερα αυτούς που την αγαπούν.

Η θέση του Ανθυποπλοίαρχου δεν έχει χαριστεί, αλλά έχει αποκτηθεί με θυσίες, λύπες και χαρές. Είμαι ευγνώμων για το ότι κατάφερα να αποκτήσω το αξίωμα σε πολύ νεαρή ηλικία. Εννοείται πώς δεν ήταν εύκολο και για να αποκτήσει κάποιος το βαθμό, πρέπει οχι μόνο να είναι έτοιμος σε γνώσεις πανεπιστημιακές αλλά να είναι έτοιμος και σε εμπειρικές γνώσεις για να μπορεί να διαχειριστεί τις ευθύνες τις οποίες θα αναλάβει στα καθήκοντα που αναλογούν.

Ποιες θυσίες θα έλεγες ότι κάνεις και σε αντιστάθμισμα τι είναι αυτό που κερδίζεις στο απαιτητικό επάγγελμα σου;

H άσχημη αλήθεια είναι ότι κάθε επάγγελμα έχει τις θυσίες του, κυρίως το επάγγελμα του αξιωματικού εμπορικού ναυτικού. Θα πρέπει να είσαι διαθέτειμένος να θυσιάσεις την κοινωνική και την προσωπική σου ζωή σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό για ένα τέτοιο απαιτητικό επάγγελμα. Θυσίες και πράξεις τις οποίες λίγοι είναι σε θέση να δεχτούν να βάλουν τον κόπο, γιατί είναι ένα επάγγελμα το οποίο έχει άμεση σύγκρουση μεταξύ προσωπικής και κοινωνικής ζωής. Δυστυχώς ή ευτυχώς λίγοι είναι αυτοί οι οποίοι παίρνουν το ρίσκο και είναι οι ίδιοι οι οποίοι θα τους ανταμείψει θάλασσα, μπορεί να μη φαίνεται στο παρόν, αλλά το μέλλον για όλους είναι κερδοφόρο. Για να ανταπεξελθεις θα πρέπει να είσαι ρεαλιστής και σκληρός ανταγωνιστής αλλά πάνω από όλα να σέβεσαι τον άνθρωπο και κυρίως τον εαυτό σου.

Ο κάθε ένας ο οποίος είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει την καριέρα του στη θάλασσα θα πρέπει να θυσιάσει όπως ανέφερα και πιο πάνω την κοινωνική και την προσωπική του ζωή. Σε προσωπικό επίπεδο θεωρώ πως ναι θυσίασα σκόπιμα γιορτές, γενέθλια, χαρές, λύπες, Χριστούγεννα, καλοκαίρια αλλά πάνω από όλα θυσίασα τις προσωπικές στιγμές με τους αγαπημένους μου ανθρώπους για ένα μακροπρόθεσμο στόχο, τον οποίο η θάλασσα δεν ξεχνά και ανταμείβει. ‘Ηταν καθαρά δική μου απόφαση με την υποστήριξη οικογένειας και φίλων.

Το μεγάλο ταξίδι του μπάρκου γίνεται με πέτρα στην καρδιά και δάκρυα, συγκινήσεις στα μάτια, κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο. Στο μυαλό του κάθε ενός απο εμάς  εννοείται πώς βρίσκονται τα αγαπημένα του πρόσωπα και μετρώντας μία μία τις μέρες περιμένει ανυπόμονα να περάσουν για να επιστρέψει πίσω.

Το αντιστάθμισμα του επαγγέλματος μπορεί να πει κάποιος πως είναι η οικονομική ευμάρεια, την οποία ωφελείται όχι μόνο ο ναυτικός αλλά και η οικογένειά του. Εννοείται πως ο κάθε ναυτικός σε προσωπικό επίπεδο θα επωφεληθεί από τα ταξίδια τις εμπειρίες και τις γνώσεις τις οποίες θα αποκτήσει ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα. Επιπρόσθετα προοπτικές ανοίγονται και για επαγγελματική κατάρτιση στη στεριά.

Σε τόσο νεαρή ηλικία, διδάσκεις στη Cyprus Maritime Academy, εκεί που διδάχθηκες τις γνώσεις σου για τη ναυτιλία. Tι είναι το πρώτο πράγμα που προσπαθείς να μεταδώσεις στους νεαρότερους  που θέλουν να σε φθάσουν μια μέρα;

Βρίσκομαι στην ευνοϊκή θέση να διδάσκω σε ένα πανεπιστήμιο, μια ναυτική ακαδημία, στόχος ο οποίος υπήρξε από τα αρχικά στάδια της καριέρας μου στη ναυτιλία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η επαγγελματική μου καριέρα στη θάλασσα θα σταματήσει. Η θάλασσα ήταν ο λόγος με τις θυσίες που έκανα για να βρίσκομαι και στη θέση του καθηγητή. Το επάγγελμα ενός ναυτικού μπορεί να προσφέρει μια καριέρα στη θάλασσα αλλά και μια αξιοπρεπή καριέρα στη στεριά. Την οποία εάν εκμεταλλευτεί κάποιος ορθά μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντές του και να πλεύσει προς άπειρες κατευθύνσεις για εργασία. Η θάλασσα αγκαλιάζει τους ναυτικούς της και τον κόσμο που την αγαπά.

O στόχος μου ως καθηγητής στην Ναυτική Ακαδημία Κύπρου, είναι τα λόγια μου σε συνδυασμό με την εμπειρία που έχω, εννοείται πως ένας καπετάνιος έχει περισσότερη εμπειρία και γνώσεις από εμένα αλλά θεωρώ πως είναι πιο εύκολη μετάδοση της πληροφορίας για το λόγο ότι ηλικιακά δεν έχω τόσο μεγάλο χάσμα μαζί με τους φοιτητές –  δόκιμους αξιωματικούς. Στόχος μου σαν αξιωματικός εμπορικού ναυτικού και σαν καθηγητής πανεπιστημίου δεν είναι να φτάσουν στο δικό μου το επίπεδο αλλά να το ξεπεράσουν κατά πολύ.

Ένας από τους κύριους στόχους που έχω, είναι να θυμούνται σε όλη τους την καριέρα και να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι “ο καθηγητής που είχαμε παρά το νεαρό της ηλικίας του, κατάφερε να μας μεταδώσει και να μας φωτίσει με τις γνώσεις και τις εμπειρίες του”. Να θυμούνται για πάντα τι συμβουλές που τους δίνω σε όλα τα μπάρκα και την καριέρα στη θάλασσα. Πάντα πρέπει η νέα γενιά να να γίνεται σοφότερη και ικανότερη από την προηγούμενη.

Τους φοιτητές μου τους βλέπω σαν ένας μεγάλος αδερφός ο οποίος είναι σε θέση να τους ετοιμάσει και να ακολουθήσουν τη δική του σταδιοδρομία. Παρ’ όλα ταύτα δεν παύει να υπάρχει σεβασμός και επαγγελματισμός. 

Θα αντάλλαζες την προοπτική του καπετάνιου με τη διδασκαλία; 

Ακόμη δε βρίσκομαι στο σημείο να αφήσω την καριέρα μου στα πλοία για την διδασκαλία, πιστεύω πως έχω να προσφέρω πολλά ακόμη στη ναυτιλια όχι μόνο σαν αξιωματικός αλλά και σαν Κύπριος, εννοείται πως έχω πάρα πολλά πράγματα να μάθω και η γνώση δεν σταματάει ποτέ και ούτε πρόκειται. Εάν μου προσφέρεται η ευκαιρία θα ήθελα να κάνω παράλληλα την καριέρα μου στη θάλασσα και στον ελεύθερό μου χρόνο όσο βρίσκομαι στην Κύπρο τη διδασκαλία για να μπορώ ναι μεταδώσω τις εμπειρίες και τις γνώσεις μου άμεσα στη νέα γενιά ναυτικών.

Ποιο πρόσωπο θαύμασες στα ταξίδια σου; Τι κρατείς κάθε φορά;

Μέσα από τα ταξίδια μου έχω γνωρίσει πληθώρα ανθρώπων, προσωπικότητες και χαρακτήρες, έχω θαυμάσει πολλά άτομα και όχι ένα συγκεκριμένο. Προσωπική μου προσπάθεια ήταν να καταφέρω να αντιληφθώ από τον κάθε ένα ξεχωριστά τα θετικά τα οποία μπορώ να αντλήσω και να τα χρησιμοποιήσω για να βελτιώσω τον προσωπικό μου χαρακτήρα, επαγγελματικά και κοινωνικά. Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός ανεξαιρέτου ηλικίας, εθνικότητας, χρώματος, και βαθμού. Ακόμη και στους χειρότερους ανθρώπους μπορείς να βρεις θετικά και να τους  θαυμάσεις για το δικό τους ξεχωριστό χαρακτήρα. Μιλώντας πάντα με ταπεινότητα και ευλάβεια δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στο θαυμασμό τον οποίο έχω στο δικό μου πρόσωπο, καθώς μέσα από δυσκολίες έχω βρει τρόπο να βρίσκω και λύσεις και να ανελίσσομαι.

Τι δεν γνωρίζουν οι πολλοί για τη ζωή στα πλοία;

Βρισκόμαστε στο 2023 και δυστυχώς ο κόσμος λανθασμένα έχει στο μυαλό του τη ναυτιλία, δυστυχώς δεν μπορεί να αντιληφθεί το μεγαλείο και το μέγεθος της βιομηχανίας. Ένας από τους προσωπικούς μου στόχους είναι και να αναδείξω τη ναυτική βιομηχανία και να φτάσει σε ένα σημείο το οποίο θα γίνεται ευρέως γνωστή και κατανοητή από όλους. Δείχνοντας τον ανάλογο σεβασμό προς τη θάλασσα και εννοείται προς τους ναυτικούς.

Όσο και να μιλάμε για τη ζωή στα πλοία, τις δυσκολίες τις θυσίες τις λύπες αλλά και τις χαρές, κανείς δεν μπορεί να αντιληφθεί και να κατανοήσει ένα ναυτικό εάν δεν φορέσει τα δικά του παπούτσια.

Η ναυτιλία έχει αναπτυχθεί και είναι μια βιομηχανία η οποία συνεχώς αναπτύσσεται και βελτιώνεται. Όπως ένας καθηγητής μου είπε ότι τα πλοία είναι από τα λίγα επαγγέλματα τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την κοινωνική σου τάξη σαν άνθρωπος.

Enalios Media

Φωτογραφίες από την προσωπική συλλογή του Ανθυποπλοίαρχου Ιωάννη Πισσά

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X