Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Ναυτιλία: Τι πιστεύουν γι’ αυτή οι νέοι φοιτητές και τι δηλώνει η ναυτιλιακή κοινότητα;

Όλο και περισσότεροι νέοι εκφράζουν ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη ναυτιλία.

Ωστόσο, οι αντιλήψεις της νέας γενιάς σχετικά με το τι ζητάει ακριβώς ο κλάδος απέχουν από τις πραγματικές ανάγκες, όπως αυτές εκφράζονται από τη ναυτιλιακή κοινότητα.

Τα συμπεράσματα αυτά προέκυψαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του YES to Shipping Forum 2020, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις πτυχές του ευρύτερου ναυτιλιακού κλάδου και συζητούν με τους επίδοξους αυριανούς επαγγελματίες του κλάδου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της Focus Bari που παρουσιάστηκε στο διαδικτυακό YES to Shipping Forum 2020, οι αντίληψη που έχει η νέα γενιά για την λειτουργία της ναυτιλίας, απέχει, σε ορισμένα σημεία κατά πολύ, από την οπτική γωνία που βλέπουν τα πράγματα τα ενεργά στελέχη του κλάδου.

Με βάση μάλιστα τα αποτελέσματα της έρευνας, η ελληνική ναυτιλία καταλογίζει ευθύνες στα Πανεπιστήμια για ελλιπή προετοιμασία των φοιτητών αναφορικά με τις συνθήκες και τις απαιτήσεις που θα συναντήσουν στην αγορά.

Πάντως στη διάρκεια του διαδικτυακού YES to shipping 21 στελέχη της ελληνικής ναυτιλίας, απάντησαν αναλυτικά σε δεκάδες ερωτήσεις που έθεσαν νέοι άνθρωποι, και τους κάλεσαν να έχουν υπομονή, επιμονή, να είναι προσαρμοστικοί και να «αρπάζουν» τις ευκαιρίες που τους δίνονται, βοηθώντας στα πρώτα βήμα της καριέρας τους, την λειτουργία της εταιρείας, χρησιμοποιώντας τα skill που έχουν αναπτύξει κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Τι έδειξαν οι απαντήσεις

Ενδεικτικές της διαφοράς οπτικής γωνίας που έχουν ναυτιλιακή κοινότητα και νέα γενιά είναι και πολλές από τις απαντήσεις που δόθηκαν στις ερωτήσεις της έρευνας. Στην ερώτηση τι σημαίνει ναυτιλία για τους νέους, οι φοιτητές – σπουδαστές απάντησαν σε ποσοστό 65% ότι σημαίνει θάλασσα και εμπορικά πλοία. Οι εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας που ερωτήθηκαν θεωρούν ότι σε ποσοστό 33% ότι για τους νέους ναυτιλία σημαίνει μεγάλα εφοπλιστικά γραφεία, σε ποσοστό 27% θάλασσα και πλοία, και σε ποσοστό 20% επιβατηγός.

Επίσης στο ερώτημα με ποια κριτήρια προσλαμβάνουν οι εργοδότες, υπάρχει συμφωνία ότι το πρώτο κριτήριο είναι η εμπειρία στον κλάδο (91% η ναυτιλιακή κοινότητα και 88% οι φοιτητές). Όμως ως δεύτερο κριτήριο οι νέοι θεωρούν σε ποσοστό 64% την σύσταση από γνωστό, ενώ στην ναυτιλιακή πραγματικότητα αντιπροσωπεύει μόλις το 44% των απαντήσεων.

Ως επιθυμητά soft skills, η ναυτιλιακή κοινότητα θεωρεί ως πρώτο προσόν την απόδοση κάτω από συνθήκες πίεσης και απρόβλεπτων καταστάσεων (98%), ενώ αντίστοιχα οι φοιτητές έβαλαν ως πρώτη επιλογή την όρεξη για εργασία σε ποσοστό 91% και ως δεύτερη την αντίδραση σε απρόβλεπτες καταστάσεις (86%).

Ταυτόχρονα στις συνεντεύξεις που έκανε η ερευνητική ομάδα αναδείχθηκαν τα όσα «χωρίζουν» αλλά και τα όσα «ενώνουν» τη νέα γενιά και τη ναυτιλία. Στις προκαταλήψεις τέσσερις είναι οι κουβέντες που αναφέρουν τα αυριανά στελέχη του κλάδου. «Κλειστό Lobby = γνωριμία», «Μας βλέπουν αφ’ υψηλού», «Δεν μας ακούν πραγματικά», «Δεν μας αναγνωρίζουν». Στη ναυτιλία πάλι δείχνουν να πιστεύουν ότι πολλοί νέοι: «Δεν έχουν όρεξη/βαριούνται», «Είναι καλομαθημένοι», «Δεν αγαπούν τη θάλασσα», «Δεν έχουν υπομονή».

Όσον αφορά όσα ενώνουν νέους και ναυτιλία, είναι (από τη πλευρά των σπουδαστών), ότι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει αξιοκρατία, ότι χρειάζεται διάβασμα και πολύ δουλειά, ότι χρειάζεται να ξεκινήσουν από χαμηλά, και ότι αν προσφέρουν κάτι η ναυτιλία το εκτιμά. Οι «ηγέτες» της ναυτιλίας πάλι επισημαίνουν ότι δίνουν ευκαιρίες, εκτιμούν τους καλούς, στηρίζουν την εμπειρία και ότι κατά επιλέγουν με βάση το χαρακτήρα και τις αξίες.

Πηγή: mononews.gr

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X