Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Με φιλανθρωπία προσπαθούν να σώσουν και να αποκαταστήσουν το «πλοίο του Βασιλιά»

Μια φιλανθρωπική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου εργάζεται για τη διάσωση και την αποκατάσταση του κυνηγού ναρκοπεδίων HMS Bronington, πιο γνωστό ως «πλοίο του Βασιλιά».

Το HMS Bronington είναι ένας κυνηγός ναρκών με ξύλινο κύτος που χτίστηκε σε μια αυλή στο Γιορκσάιρ το 1953. Το 1976, μεταφέρθηκε στα νερά του Firth of Forth για μια περίοδο 10 μηνών υπό τη διοίκηση της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας, Υποπλοίαρχο Πρίγκιπα της Ουαλίας.

Παροπλίστηκε το 1988 και μεταφέρθηκε σε φιλανθρωπικό καταπίστευμα για συντήρηση και έκθεση. Το καταπίστευμα έκλεισε το 2006 και η ιδιοκτησία της πέρασε στην Mersey Docks and Harbour Company.

 Με τα χρόνια χειροτέρεψε και το 2016 βυθίστηκε μερικώς στην προβλήτα της στο Μπίρκενχεντ, όπου παραμένει έκτοτε.

Με τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, το Bronington έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία. Το HMS Bronington Preservation Trust, ελπίζει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επαναφορά και την αποκατάσταση του σκάφους.

Το καταπίστευμα έχει 5,8 εκατομμύρια δολάρια από επιχορήγηση εθνικής λοταρίας και έχει εξασφαλίσει προσφορές για δωρεάν επαγγελματική βοήθεια με την ανύψωση του σκάφους (ABL Group/Ambipar Response/UK Maritime and Coastguard Agency) και τον προγραμματισμό της επισκευής του.

Το καταπίστευμα διεξήγαγε μια καταδυτική έρευνα πέρυσι για να εξετάσει την κατάσταση του κύτους, με την υποστήριξη ντόπιων βετεράνων, και διαπίστωσε ότι το σκάφος είναι σε  κατάσταση για διάσωση. Δύτες επιθεώρησαν το κύτος και βρήκαν μόνο δύο τρύπες, που βρίσκονται στην πλώρη.

Το σχέδιο είναι να ανυψωθεί το πλοίο φέτος -την 70ή επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του, καθώς και το έτος της στέψης του βασιλιά- και να το μεταφερθεί σε μια κοντινή αυλή στο Μπίρκενχεντ, όπου θα τοποθετηθεί σε μια ατσαλένια κούνια. Η κατάστασή του θα σταθεροποιηθεί και θα αφαιρεθούν τυχόν τοξικά υλικά. Σε αυτό το σημείο, το καταπίστευμα θα αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει μια μερική αποκατάσταση και θα σώσει το σκάφος ως στατικό πλοίο μουσείου ή θα επιδιώξει μια πλήρη αποκατάσταση, επαναφέροντας το στις θάλασσες.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X