Νέα

  • Uncategorized

Κλεμμένα φορτία σιτηρών μεταφέρονται με τουρκική κάλυψη από το Βόσπορο

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να απαγορεύσει στα φορτία με τα κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά να διασχίζουν τον Βόσπορο. Η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι οι ρωσικές δυνάμεις κλέβουν σιτάρι και άλλα εμπορεύματα μέσα από κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία και στη συνέχεια τα μεταφέρουν στην Κριμαία για εξαγωγή σε υπερπόντιους προορισμούς.

Ένα τέτοιο φορτίο έχει ήδη εντοπιστεί στο λιμάνι της Λαττάκειας της Συρίας. Ουκρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι το ρωσικό bulker Matros Pozynich φόρτωσε ένα φορτίο 27.000 τόνων κλεμμένων σιτηρών στην Κριμαία και στη συνέχεια μετέβη στη Λαττάεκια. Η απομονωμένη και υπό την επιβολή κυρώσεων κυβέρνηση της Συρίας, είναι στενά ευθυγραμμισμένη με τη Ρωσία. Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι τα κλεμμένα σιτηρά θα ξεπλυθούν μέσω της συριακής αγοράς για πώληση σε γειτονικές χώρες.

Ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα Βασίλ Μποντνάρ ισχυρίστηκε ότι ένα δεύτερο σκάφος παρέλαβε ένα φορτίο σιτηρών στη Σεβαστούπολη και κατευθυνόταν προς τον Βόσπορο. Αναγνώρισε το πλοίο ως το συριακής σημαίας  «Φοινικιά», ένα μικρό φορτηγό φορτηγό περίπου 19.000 dwt. Ο Μποντνάρ κάλεσε τις τουρκικές αρχές να λάβουν μέτρα, ώστε να εμποδίσουν το σκάφος να διέλθει από τον Βόσπορο ή να φτάσει σε τουρκικά λιμάνια.

Το «Φοινικιά» είναι ένα από τα τρία πλοία που ανήκουν στη Syriamar, την κρατική ναυτιλιακή εταιρεία της συριακής κυβέρνησης. Η εταιρεία βρίσκεται στη μαύρη λίστα στη λίστα κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών για τις διασυνδέσεις της με τον Σύριο δικτάτορα Μπασάρ αλ Άσαντ και τις στρατιωτικές του δυνάμεις.

 Παρά τις αμερικανικές κυρώσεις, τα πλοία της Syriamar έχουν μακρά ιστορία πτήσεων μεταξύ τουρκικών λιμανιών και Σεβαστούπολης.

Τους τελευταίους δύο μήνες, το «Φοινικιά» ταξίδεψε δύο φορές βόρεια μέσω του Βοσπόρου και εξαφανίστηκε από τη δορυφορική παρακολούθηση AIS, γεγονός που δείχνει ότι το πλήρωμά της απενεργοποίησε το AIS κατά την είσοδό της στη Μαύρη Θάλασσα. Το σήμα της επανεμφανίστηκε κατά την επιστροφή της στη ζώνη VTS των Τουρκικών Στενών, όπου απαιτείται μετάδοση AIS.

Αν και τα δεδομένα του AIS δεν είναι διαθέσιμα για τα ταξίδια της του σκάφου στη Μαύρη Θάλασσα, οι Ουκρανοί ερευνητές πληροφοριών ανοιχτού κώδικα έλαβαν βίντεο από κάμερα web από το σκάφος να εισέρχεται στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και να επισκέπτεται έναν τερματικό σταθμό σιτηρών στις 11 Μαΐου. Το AIS της επανεμφανίστηκε στη Μαύρη Θάλασσα στις 14 Μαΐου και  φωτογραφήθηκε να περνά από τον Βόσπορο την επόμενη μέρα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X