Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Φτιάχνουν μπίρα τζιν καλλυντικά και άλλα τόσα από φύκια της θάλασσας

Η συσσώρευση φυκιών, θεωρείται πρόβλημα καθώς τα νερά από την Καραϊβική έως τη Βαλτική. Τώρα τα φύκια συγκομίζονται και καλλιεργούνται για τη δημιουργία συστατικών για καλλυντικά και προϊόντα διατροφής.

Η Μαρί Γκρανστρόμ  μια Φιλανδή βιοχημικός, εξηγεί  ότι ήταν το πάθος της για την αυτόνομη κατάδυση που άνοιξε τα μάτια της στο συνεχιζόμενο πρόβλημα της ανθοφορίας των τοξικών φυκιών στη Βαλτική Θάλασσα.

Τα ξεσπάσματα συμβαίνουν όταν μικροσκοπικά κυανοβακτήρια, που ονομάζονται επίσης γαλαζοπράσινα φύκια, ξαφνικά πολλαπλασιάζονται γρήγορα και απλώνονται για χιλιόμετρα στην επιφάνεια του νερού.

Ονομάζεται επίσης ευτροφισμός, είναι μια μορφή θαλάσσιας ασφυξίας και αποτελεί σημαντική περιβαλλοντική ανησυχία στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μπορεί να εμφανιστεί στο 97% της συνολικής έκτασης της θάλασσας.

Οι ανθοφορίες επηρεάζουν άλλα θαλάσσια ζώα, προκαλώντας ανεπάρκεια οξυγόνου, μειώνοντας την ποιότητα του νερού και εμποδίζοντας το φως.

Το πρόβλημα προκαλείται από πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά που εισέρχονται στο νερό, συνήθως άζωτο και φώσφορο από τεχνητά λιπάσματα. Αυτά μεταφέρονται στη θάλασσα από τα ποτάμια των γύρω χωρών – Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρωσία και Σουηδία.

Ενώ η χρήση τέτοιων λιπασμάτων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, η Επιτροπή Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Βαλτικής, ο διακυβερνητικός οργανισμός που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας του νερού στη θάλασσα, λέει ότι «η επίδραση αυτών των μέτρων δεν έχει ακόμη εντοπιστεί».

Πριν από περίπου έξι χρόνια η  Μαρί Γκράνστομ αποφάσισε να μαζέψει φύκια, τα οποία θα χρησιμοποιούσε για να φτιάξει συστατικά για μια σειρά από προϊόντα. Εκτός από τα καλλυντικά και τα τρόφιμα για ανθρώπους, τα εκχυλίσματα φυκιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε απορρυπαντικά, ζωοτροφές, συσκευασίες, ακόμη και ως αντικατάσταση πλαστικών.

Αυτό συμβαίνει καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη τάση για τη συγκομιδή φυκιών για τέτοιους σκοπούς, ως αντικατάσταση των συστατικών με βάση το λάδι.

Αρχικά ξεκίνησε ως ένα χόμπι, όπως ανέφερε η βιοχημικός, μέχρι δηλαδή το 2019, όπου προχώρησε στην δημιουργία μιας εταιρείας  που ονομάζεται Origin by Ocean (ObO).

Η επιχείρηση, η οποία έχει προσελκύσει τόσο εμπορικές επενδύσεις όσο και κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει τώρα με ένα πιλοτικό πρόγραμμα παραγωγής.

Η  ObO συλλέγει τα φύκια στα ανοικτά των ακτών της Φινλανδίας, τα οποία αναρροφούνται  σε βάρκες και στη συνέχεια διαχωρίζονταιι από το νερό. Η εταιρεία εισάγει επίσης επεμβατικά φύκια σαργάσου, από τη Δομινικανή Δημοκρατία στην Καραϊβική.

Η ObO συνεργάζεται με έναν από τους επενδυτές της, τον φινλανδικό όμιλο χημικών και βιομηχανικών προϊόντων Kiilto, ενώ σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα διυλιστήριο στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Μία άλλη ιδιαίτερα  επιχείρηση στη Σουηδία, που φέρει το όνομα Nordic Seafarm δείχνει πόσο ευέλικτα μπορεί να είναι τα φύκια, φτιάχνοντας μεταξύ άλλων τζιν και μπύρα με βάση τα φύκια.

Η Nordic Seafarm, η οποία καλλιεργεί τα δικά της φύκια, είναι ένα εμπορικό spin-off από το Seafarm, ένα έργο που χρηματοδοτείται από τη σουηδική κυβέρνηση και βοηθά στην εμπορευματοποίηση της έρευνας για την υδατοκαλλιέργεια.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X