Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Ενεργειακοί κολοσσοί- Ο ένας μετά τον άλλο σταματούν επενδύσεις δισ. σε Ρωσία

Ο κατάλογος των δυτικών εταιρειών που εγκαταλείπουν ή παγώνουν τις επενδύσεις τους, και συγκεκριμένα στον εξαιρετικά σημαντικό τομέα εργασιών της ενέργειας  πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας, συνεχίζει να αυξάνεται με τις επιπτώσεις να αρχίζουν να φτάνουν και στην αγορά δεξαμενόπλοιων.

Η κίνηση έρχεται καθώς υπάρχουν αναφορές από τη Ρωσία ότι έχει συνταχθεί προεδρικό διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στους ξένους επενδυτές που επιδιώκουν να αποχωρήσουν από τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, πράγμα που σημαίνει ότι οι εταιρείες θέτουν σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων και προειδοποιούν για απομείωση και χρεώσεις απομείωσης,  καθώς ανακοινώνουν τις κινήσεις τους.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το εύρος των δυτικών κυρώσεων επηρεάζει επίσης τις αγορές δεξαμενόπλοιων. Το λιμάνι του Ρότερνταμ, για παράδειγμα, επέτρεψε σε ρωσικά τάνκερ και δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικά προϊόντα να ελλιμενιστούν, ενώ το Reuters αναφέρει ότι δύο δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου που επρόκειτο να φορτώσουν ρωσικά ενεργειακά προϊόντα σε ρωσικούς τερματικούς σταθμούς ακυρώθηκαν, ως αποτέλεσμα της εισβολής στην Ουκρανία.

Η Torm της Δανίας, ένας από τους μεγαλύτερους φορείς εκμετάλλευσης δεξαμενόπλοιων προϊόντων, αναφέρει επίσης ότι έχει αρχίσει να μειώνει τα ρωσικά φορτία ενώ η επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν περιλαμβάνεται στις τρέχουσες κυρώσεις.

Η κοινή γνώμη ασκεί επίσης πίεση σε πολλές από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας να αποσυρθούν από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, να σταματήσουν τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και να ακυρώσουν επενδύσεις σε έργα.

Η γαλλική TotalEnergies καταδίκασε την εισβολή και είπε ότι «επανεξετάζει τον τρόπο διαχείρισης της επιχείρησής της», ενώ σταμάτησε να κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις αποχώρησης από τα ρωσικά της έργα.

 Η κατακραυγή της κοινής γνώμης εναντίον της εταιρείας μεγαλώνει,  μαζί με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ λέγοντας ότι σχεδίαζε να συζητήσει την παρουσία της TotalEnergies στη Ρωσία με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας.

Μέχρι το τέλος της ημέρας την Τρίτη, η Total, η οποία κατέχει μερίδιο 20 τοις εκατό στον μεγαλύτερο παραγωγό LNG της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα παρέχει πλέον κεφάλαια για τα ρωσικά έργα της.

Ο παγκόσμιος έμπορος ενέργειας Trafigura εξέδωσε δήλωση από τη Σιγκαπούρη αναφέροντας ότι «καταδικάζει άνευ όρων τον πόλεμο, τη βία στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί». Ενώ η εταιρεία είπε ότι δεν λειτουργεί κανένα στοιχείο ενεργητικού στη Ρωσία. Η Wall Street Journal σημείωσε ότι «η εμπορική εταιρεία, η οποία έχει μακροχρόνια εμπορική σχέση με τον ρωσικό πετρελαϊκό κολοσσό Rosneft Oil Co., είναι ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους ρωσικού πετρελαίου».

Ωστόσο, η μεγάλη πετρελαϊκή ExxonMobil μπορεί να έχει τα μεγαλύτερα περιουσιακά στοιχεία που διακυβεύονται, αναφέροντας ότι «ξεκινά τη διαδικασία διακοπής των εργασιών και αναπτύσσει βήματα για την έξοδο από την επιχείρηση Sakhalin-1».

Διακυβεύονται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η εταιρεία είπε, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η ExxonMobil δεν θα επενδύσει σε νέες εξελίξεις στη Ρωσία. Η ExxonMobil εκμεταλλεύεται το έργο Sakhalin-1 για λογαριασμό μιας διεθνούς κοινοπραξίας ιαπωνικών, ινδικών και ρωσικών εταιρειών.

Οι εγκαταστάσεις Sakhalin, τις οποίες λειτουργεί η ExxonMobil από την έναρξη της παραγωγής το 2005, είναι μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη Ρωσία. Το Reuters αναφέρει ότι η επιχείρηση άντλησε έως και 300.000 βαρέλια πετρελαίου και φυσικού αερίου την ημέρα. Οι εταιρείες ενώνονται με άλλες εταιρείες στον ενεργειακό κλάδο, συμπεριλαμβανομένων των BP, Shell και Equinor που ανακοίνωσαν νωρίτερα την εβδομάδα ότι αποσύρονται επίσης από τα ρωσικά έργα τους.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X