Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ελπίδα κατά της Covid-19 από θαλάσσιο σφουγγάρι που εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού

Ερευνητές του Πανεπιστημίου British Columbia,  εντόπισαν τρεις ενώσεις που προέρχονται από φυσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένου ενός θαλάσσιου σφουγγαριού της Βρετανικής Κολομβίας, που μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από  COVID-19. Η ανακάλυψη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέας γενιάς φαρμάκων κατά της νόσου,  που παρασκευάζονται από φυσικές πηγές και την ανακάλυψη μιας σειράς νέων αντιικών φαρμάκων.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Antiviral Research, μια διεθνής ομάδα ερευνητών ερεύνησε περισσότερες από 350 ενώσεις που προέρχονται από φυσικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων φυτών, μυκήτων και θαλάσσιων σπόγγων, με την ελπίδα να βρουν νέα αντιικά φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία παραλλαγών της COVID-19.

Οι ερευνητές έλουσαν πρώτα τα ανθρώπινα πνευμονικά κύτταρα σε διαλύματα που παρασκευάζονται από 26 ενώσεις, που βρέθηκε ότι μειώνουν τη μόλυνση από ιούς στα κύτταρα. Στη συνέχεια μόλυναν τα κύτταρα με SARS-CoV-2. Τρεις από τις ενώσεις βρέθηκαν αποτελεσματικές σε πολύ μικρές δόσεις.

Σύμφωνα με τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης, το πλεονέκτημα αυτών των ενώσεων είναι ότι στοχεύουν τα κύτταρα και όχι τον ιό, εμποδίζοντας τον να αναπαραχθεί και βοηθώντας το κύτταρο να ανακάμψει. Τα ανθρώπινα κύτταρα εξελίσσονται πιο αργά από τους ιούς, επομένως αυτές οι ενώσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ενάντια σε μελλοντικές παραλλαγές και για άλλους ιούς όπως η γρίπη, εάν χρησιμοποιούν τους ίδιους μηχανισμούς.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια έκδοση του ιού SARS-CoV-2 που κάνει τα κύτταρα να φωσφορίζουν πράσινο όταν μολύνονται και μια ειδική τεχνική ελέγχου για να εντοπίσουν τις κορυφαίες 26 φυσικές ενώσεις που έδειξαν αναστολή της λοίμωξης COVID-19.

Οι τρεις πιο αποτελεσματικές ενώσεις βρέθηκαν στον Καναδά, όπως: αλοτακετάλη C από θαλάσσιο σφουγγάρι,  βαφιλομυκίνη D από θαλάσσια βακτήρια και ολυρίνη Α από θαλάσσια βακτήρια.

Περαιτέρω δοκιμές έδειξαν ότι οι τρεις ενώσεις ήταν αποτελεσματικές έναντι της παραλλαγής Δέλτα και αρκετών παραλλαγών Όμικρον και είναι περίπου εξίσου ασφαλείς για τα ανθρώπινα κύτταρα με τις τρέχουσες θεραπείες για την νόσο COVID-19.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τις ενώσεις σε ζωικά μοντέλα μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Ελπίζουν ότι η έρευνα θα ανοίξει το δρόμο για μεγάλης κλίμακας δοκιμές φυσικών φαρμάκων που μπορούν να εμποδίσουν και άλλους ιούς του αναπνευστικού.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X