Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γνωρίζετε γιατί οι κεραυνοί είναι λιγότεροι στη θάλασσα παρά στην ξηρά;

Οι σφοδρές καταιγίδες των ωκεανών χαρακτηρίζονται από πολύ μικρότερη συχνότητα κεραυνών, σε σχέση με τους κεραυνούς που εκδηλώνονται στη ξηρά και σύμφωνα με μία νέα έρευνα Ισραηλινών ερευνητών, το νερό έχει άμεση σχέση με τη μειωμένη εμφάνιση τους. 

Μέχρι τώρα, η επικρατούσα υπόθεση ήταν ότι σε μία θαλάσσια καταιγίδα, οι πιθανότητες για κεραυνούς ήταν λιγότερες, καθώς ο αέρας πάνω από τον ωκεανό είναι καθαρότερος.

Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα υπέδειξε ότι, ακόμη και όταν ο αέρας πάνω από τη θάλασσα είναι μολυσμένος, οι κεραυνοί εξακολουθούν να είναι λιγότερο συχνοί στη θάλασσα παρά στην ξηρά.

Τώρα, μία νέα  έρευνα στο Ινστιτούτο Επιστημών της Γης του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάνιελ Ρόσενφέλτ και τον διδακτορικό του φοιτητή Ζενκξιν Παν, έδειξε ότι είναι το μεγαλύτερο, χονδροειδές σπρέι που σχηματίζεται από τα μεγάλα σωματίδια στο θαλάσσιο νερό που μειώνει την ποσότητα του κεραυνού έως και 90%. 

Αντίθετα, μικρότερα αερολύματα – στερεά σωματίδια ή πολύ μικρά υγρά σταγονίδια, που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα – αυξάνουν τους κεραυνούς.

Το μέγεθος των σωματιδίων επηρεάζει επίσης τις βροχοπτώσεις, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Οι ερευνητές, σε συνεργασία με επιστήμονες στα πανεπιστήμια Wuhan και Nanjing στην Κίνα και στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν δορυφορικές εικόνες για να παρακολουθούν σύννεφα πάνω από τη γη και τη θάλασσα. Αυτό συνδυάστηκε με μετρήσεις κεραυνών από το Worldwide Lightning Location Network (WLLN) και με δεδομένα που παρείχαν πληροφορίες για τα αερολύματα στα σύννεφα.

«Η επίδραση των αερολυμάτων στα σύννεφα έχει υποτιμηθεί», είπε ο Ρόζενφελντ. «Πρέπει να ενσωματωθεί στα μοντέλα για καλύτερη πρόβλεψη καιρού και κλίματος».

Ο Ρόσενφελντ, ήταν ο μόνος Ισραηλινός που εργάστηκε στην ομάδα που συνέταξε την πιο πρόσφατη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την υπερθέρμανση του πλανήτη πριν από ένα χρόνο.

Ο κύριος συγγραφέας του κεφαλαίου της έκθεσης σχετικά με τις αλλαγές στον κύκλο του νερού, είπε στους Times of Israel ότι ενώ δεν υπήρχαν μεγάλες εκπλήξεις στις σχεδόν 4.000 σελίδες του κειμένου της έκθεσης, «το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούμε να δηλώσουμε χωρίς αμφιβολία ότι, η ανθρωπότητα είναι υπεύθυνη για την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,09 βαθμούς Κελσίου (1,9 βαθμούς Φαρενάιτ) από τη βιομηχανική επανάσταση».

Τονίζοντας ότι όλες οι απόψεις που εξέφρασε ήταν ως ιδιώτης, ο Ρόζενφελντ είπε: «Η ποσότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι ανάλογη με την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα, επομένως η λύση είναι η μείωσή της – μέχρι τώρα ο ρυθμός ήταν αυξανόμενος. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα αντιστραφεί».

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X