Νέα

  • ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΑ

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου; Τι παραγγέλνουν οι Κύπριοι;

Ο μπακαλιάρος είναι το επικρατέστερο ψάρι, το οποίο συνηθίζεται να μαγειρεύεται την 25η Μαρτίου και συνδέεται με την εθνική αυτή εορτή. Έχετε διερωτηθεί γιατί;

Η νηστεία της σαρακοστής αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο αυστηρή νηστεία της Ορθόδοξης εκκλησίας. Από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Πάσχα, η νηστεία καταλύεται. Διαφοροποιείται δηλαδή τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή.

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις είναι ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή αφιερωμένη στην Παναγία. Ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος. Έτσι, εξηγείται γιατί τρώμε μπακαλιάρο στις 25 Μαρτίου.

Επιλογή των προγόνων ο μπακαλιάρος

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους, γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν την δυνατότητα  να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν μέσα στην ενδοχώρα είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν ψυγεία.

Ο μπακαλιάρος κατά την ιστορία, έφθασε στο Κυπριακό και ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα. Πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το φαγητό της 25ης Μαρτίου. Αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα λύση, έθιμο που καλά κρατά μέχρι τις μέρες μας. Όποιες και αν ήταν οι καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα μικρά μπακάλικα.

Σταδιακά και με τα χρόνια, καθιερώθηκε ως συνήθεια η κατανάλωση μπακαλιάρου την 25η Μαρτίου, ο οποίος ταιριάζει γευστικά και σερβίρεται, με την ελληνική σκορδαλιά και ειδικά στην Ελλάδα τιμάται δεόντως. Υλικά οικονομικά και εύκολα, τα οποία βρίσκονται σε κάθε σπίτι.

Στην Κύπρο οι επιλογές για την 25η Μαρτίου εμπλουτίστηκαν

Στο μενού των Κυπριακών ταβερνών που έχουν την τιμητική τους ανήμερα της 25ης Μαρτίου, περιλαμβάνονται όλα σχεδόν τα είδη ψαριών. Οι καταναλωτές εύκολα αποκτούν πρόσβαση σε ψαραγορές και ψαροχώρια και εξασφαλίζουν τα πιο φρέσκα και εκλεκτά ψάρια της Μεσογείου. Παρά την ακρίβεια σε όλα τα επίπεδα οι ψαραγορές φρόντισαν από νωρίς να ανακοινώσουν τις ίδιες με τις περσινές τιμές, γι αυτό και το κάθε σπίτι θα μπορεί να εξασφαλίσει ψάρια που αντιστοιχούν στην τσέπη του καταναλωτή.

Οι Κύπριοι καλοφαγάδες, επιλέγουν μικρά ψάρια όπως μαρίδα, μπακαλιάρο, μπαρμπούνι, λυθρίνι και γόπα.  Στην Κύπρο όμως υπάρχουν σε αφθονία και τα πιο μεγάλα ψάρια όπως τσιπούρα, λαβράκι, φαγκρί και σφυρίδα.

Enalios Media

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X