Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Γιατί τα πλάσματα της θάλασσας  είναι τόσο ανθεκτικά στην πίεση του βυθού σε αντίθεση με τον άνθρωπο;

Οι ωκεανοί της Γης είναι κατά μέσο όρο 4.000 μέτρα βάθος. Oτιδήποτε βαθύτερο από 200 μέτρα θεωρείται βαθιά θάλασσα. Τον 19ο αιώνα, οι επιστήμονες άρχισαν να χαρτογραφούν τα βάθη των ωκεανών. Ένας από τους πρωτοπόρους της έρευνας βαθέων υδάτων, ήταν ο Έντουαρντ Φορμπς και, σύμφωνα με τη θεωρία του, η ζωή δεν μπορούσε να επιβιώσει σε νερά σε βάθος μεγαλύτερο των 500 μέτρων.

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι η βαθιά θάλασσα φιλοξενεί μια ποικιλία θαλάσσιας ζωής, παρόλο που οι συνθήκες βαθέων υδάτων φαίνονται αρκετά αφιλόξενες: η θερμοκρασία του νερού είναι πάντα κρύα, δεν υπάρχει φως και η πίεση είναι τεράστια. Όσο πιο βαθιά πηγαίνετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η πίεση του νερού. Στα 10.000 μέτρα βάθος, υπάρχει ένας τόνος πίεσης ανά τετραγωνικό εκατοστό. Και όμως τα θαλάσσια πλάσματα δεν συνθλίβονται – γιατί;

Τα περισσότερα πλάσματα των βαθέων υδάτων δεν έχουν κύστη κολύμβησης ή άλλα κούφια όργανα. Τα πλάσματα των βαθέων υδάτων, έχουν επίσης υψηλότερη εσωτερική πίεση και έτσι δεν θα επιβιώσουν ποτέ κοντά στην επιφάνεια. Ένας άλλος άσσος στο μανίκι τους, είναι το οξείδιο τριμεθυλαμίνης, ή TMAO για συντομία. Αυτό το μόριο σταθεροποιεί τις πρωτεΐνες μέσα στα κύτταρα, έτσι ώστε να μην χάνουν το σχήμα τους υπό συνθήκες υψηλής πίεσης. Όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του TMAO, τόσο πιο βαθιά μπορεί να πάει ένα πλάσμα.

Το ανθρώπινο σώμα δεν θα μπορούσε ποτέ να επιβιώσει υπό τέτοια πίεση. Αλλά με τη χρήση καταδυτικού εξοπλισμού, οι άνθρωποι έχουν κατέβει μέχρι τα 10.000 μέτρα. Το παγκόσμιο ρεκόρ για τη βαθύτερη κατάδυση χωρίς προστατευτική κάψουλα ήταν μόλις 333 μέτρα — και ο δύτης χρειάστηκε 15 ώρες για να εξισώσει την πίεση στην άνοδο του.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X