Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αστερίας ή φυτό της θάλασσας; Κανένα από τα δύο

Δεν είναι αστερίες, εντούτοις  σχετίζονται τόσο με τους αστερίες , αλλά και με τα εχινοειδή. Όπως οι αστερίες, έτσι και τα κρινοειδή έχουν συνήθως πενταπλάσια συμμετρία.

Παρά την ομοιότητά τους με τα λουλούδια, δεν είναι φυτά. Είναι εχινόδερμα – ζώα που χαρακτηρίζονται από την τραχιά, ακανθώδη επιφάνεια και την πενταπλάσια συμμετρία τους.

Είναι πιο πιθανό να βρείτε ένα κρινοειδές απολίθωμα από ότι ένα ζωντανό.

Τα κρινοειδή σήμερα είναι σχετικά σπάνια, ωστόσο κάποτε ήταν άφθονα και ποικίλα.

Τα κρινοειδή υπάρχουν από την Ορδοβικιανή περίοδο – πριν από 490 εκατομμύρια χρόνια! Ωστόσο, οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ακόμη παλαιότερα.

Υπάρχουν περίπου 700 ζωντανά είδη κρινοειδών που είναι γνωστά στον άνθρωπο. Γενικά, απαντώνται σε δύο μορφές. Αυτά που έχουν «στέλεχος» και αυτά που χάνουν το στέλεχος τους καθώς ωριμάζουν. Τα κρινοειδή που έχουν «μίσχο», αναφέρονται συχνά ως κρίνοι της θάλασσας λόγω της ομοιότητάς τους με το λουλούδι.

Συχνά το στέλεχος τους μπορεί να αγκυροβολήσει στον πυθμένα του ωκεανού. Όσοι δεν έχουν μίσχο – Αστέρια με πούπουλα, επιπλέουν ελεύθερα στον ωκεανό.

Οι βραχίονες ενός Κρινοειδή που μοιάζουν με φτερά καλύπτονται με μια κολλώδη βλέννα που παγιδεύει τα τρόφιμα, τα οποία τυχαίνει να επιπλέουν. Στη συνέχεια, τα μικροσκοπικά πόδια σωλήνα που καλύπτουν τους βραχίονες, περνούν τα σωματίδια της τροφής στο κέντρο του βραχίονα όπου μεταφέρονται στο στόμα τους.

Τα κρινοειδή βρίσκονται συνήθως σε βάθος μεγαλύτερο των 200 μέτρων, αλλά μερικές φορές η ποικιλία χωρίς μίσχους μπορεί να παρατηρηθεί σε πολύ πιο ρηχά νερά.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X