Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ανακαλύφτηκε θαλάσσιο αρπακτικό που μπορεί να δεσμεύσει φυσικά τον άνθρακα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα νέο και μικροσκοπικό θαλάσσιο αρπακτικό που είναι ικανό να δεσμεύει φυσικά τον άνθρακα.

Λένε ότι το μονοκύτταρο μικρόβιο θα μπορούσε να είναι «ένα μυστικό όπλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», καθώς οι ωκεανοί ζεσταίνονται και γίνονται πιο όξινοι.

Σύμφωνα με την ομάδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία, το πλάσμα, θα μπορούσε να καλλιεργηθεί για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα.

Το μικρόβιο χρησιμοποιεί φωτοσύνθεση και εκκρίνει μια πλούσια σε άνθρακα βλέννα, που προσελκύει και παγιδεύει άλλα μικρόβια.

Το αρπακτικό τρώει μερικά από αυτά τα μικρόβια πριν εγκαταλείψει τη βαριά πλούσια σε άνθρακα βλέννα που βυθίζεται στον πυθμένα του ωκεανού.

 Σύμφωνα με τη θαλάσσια βιολόγο Δρ Michaela Larsson, η οποία ηγήθηκε της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, η συμπεριφορά αυτή δεν έχει αποδειχθεί ποτέ πριν.

«Τα περισσότερα χερσαία φυτά χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά από το έδαφος για να αναπτυχθούν, αλλά μερικά, όπως η μυγοπαγίδα της Αφροδίτης, αποκτούν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά πιάνοντας και καταναλώνοντας έντομα», είπε ο Δρ Larsson.

«Ομοίως, τα θαλάσσια μικρόβια που φωτοσυνθέτουν, γνωστά ως φυτοπλαγκτόν, χρησιμοποιούν θρεπτικά συστατικά διαλυμένα στο περιβάλλον θαλασσινό νερό για να αναπτυχθούν», πρόσθεσε.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός, το Prorocentrum cf. balticum, είναι μικτότροφος, επομένως μπορεί επίσης να τρώει άλλα μικρόβια, ώστε να συνδυάσει διάφορα θρεπτικά συστατικά, σαν να παίρνει ένα συμπλήρωμα πολυβιταμινών.

Η καθηγήτρια Martina Doblin, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι το μικρόβιο θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά σημαντικό για το πώς σκεφτόμαστε ότι ο ωκεανός εξισορροπεί την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Το είδος, το οποίο απομονώθηκε από τα νερά στα ανοιχτά των ακτών του Σίδνεϊ, εκτιμάται ότι μπορεί να βυθίζει έως και 0,15 γιγατόνους άνθρακα κάθε χρόνο.

Μελέτες έχουν προτείνει ότι για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, η ανθρωπότητα θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να απομακρύνει 10 γιγατόνους CO2 από την ατμόσφαιρα κάθε χρόνο μέχρι το 2050.

Πρόκειται για ένα εντελώς νέο είδος, που ποτέ πριν δεν έχει περιγραφεί με τόσες λεπτομέρειες.

Το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει δυνητικά περισσότερη βύθιση άνθρακα στον ωκεανό από ό,τι πιστεύουμε επί του παρόντος, και ότι υπάρχει ίσως μεγαλύτερη δυνατότητα για τον ωκεανό να συλλάβει περισσότερο άνθρακα φυσικά μέσω αυτής της διαδικασίας, σε μέρη που δεν θεωρούνταν πιθανές τοποθεσίες δέσμευσης άνθρακα .

«Η φυσική παραγωγή εξωκυτταρικών πολυμερών πλούσιων σε άνθρακα από μικρόβια των ωκεανών υπό συνθήκες ανεπάρκειας θρεπτικών συστατικών, που θα δούμε υπό την υπερθέρμανση του πλανήτη, υποδηλώνει ότι αυτά τα μικρόβια θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διατήρηση της βιολογικής αντλίας άνθρακα στον μελλοντικό ωκεανό.

“Το επόμενο βήμα πριν από την αξιολόγηση της σκοπιμότητας μιας καλλιέργειας μεγάλης κλίμακας είναι να μετρηθεί η αναλογία των πλούσιων σε άνθρακα εξωπολυμερών, που είναι ανθεκτικά στη διάσπαση των βακτηρίων και να προσδιοριστεί η ταχύτητα βύθισης των απορριπτόμενων βλεννοσφαιρών.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X