Νέα

  • ΝΑΥΤΙΛΙΑ

“Αιχμάλωτοι” σε πλοία για μήνες, ναυτικοί ανά τον κόσμο

Στα όρια τους οι ναυτικοί, των οποίων συμβάσεις έχουν λήξει και εξαιτίας της πανδημίας  δεν μπορούν να επαναπατρισθούν. Η αδυναμία των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο να εξεύρουν πρακτικές λύσεις στο πολύ σοβαρό ζήτημα των αλλαγών του πληρώματος, αφήνει τους ναυτικούς εγκλωβισμένους σε πλοία και τους πλοιοκτήτες απογοητευμένους. 

Οι καθυστερήσεις των κυβερνήσεων στις αλλαγές του πληρώματος φέρνουν ταλαιπωρία στους πλοιοκτήτες και τους ναυτικούς των οποίων οι συμβάσεις έληξαν πέραν των τριών μηνών, αναφέρει σε ανακοίνωση του το  Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο. Εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και προτάσεις από τη Διεθνή Ναυτιλιακή Βιομηχανία, δεν έγινε κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

Κίνδυνος στην αλυσίδα εφοδιασμού

«Παρά τις πολύ δύσκολες συνθήκες και τα περιοριστικά μέτρα, που έθεσαν ολόκληρο τον πλανήτη σε περιορισμό λόγω της πανδημίας, 1,5 εκατομμύρια ναυτικοί παγκοσμίως συνέχισαν να εργάζονται ακούραστα, μεταφέροντας ζωτικά αγαθά και διατηρώντας το παγκόσμιο εμπόριο σε κίνηση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΚΝΕ. 

Χωρίς την άμεση δράση των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, προειδοποιεί ότι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η αλυσίδα εφοδιασμού να καταρρεύσει πολύ σύντομα, με αρνητικό αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών που αντιμετωπίζουν ήδη κρίση λόγω της πανδημίας.

Το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, του οποίου τα Μέλη απασχολούν περισσότερους από 60.000 ναυτικούς, καλεί ξανά τις Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση τώρα και να διευκολύνουν τις αλλαγές του πληρώματος και τον επαναπατρισμό των ναυτικών, με το βιβλίο του ναυτικού και χωρίς θεώρηση, ακόμα κι αν τα έγγραφα έχουν λήξει πρόσφατα για όσους έχουν ήδη επί του πλοίου, ακολουθώντας πάντα τις απαραίτητες διαδικασίες ασφάλειας που προστατεύουν τη δημόσια υγεία.

Το Ναυτιλιακό Επιμελητήριο χαιρέτισε την απόφαση της Κυπριακής Κυβέρνησης, η οποία κατανοώντας τον κρίσιμο ρόλο της Ναυτιλίας στο διεθνές εμπόριο υποστήριξε τη Βιομηχανία και τους Ναυτικούς μας, υιοθετώντας αρκετά μέτρα νωρίς, για να διευκολύνει τις αλλαγές πληρώματος στα λιμάνια της Κύπρου, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια της δημόσιας υγείας. 

Απευθύνει έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να ενεργήσουν με παρόμοιο τρόπο αμέσως, ώστε να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση που έχει κρατήσει τους ναυτικούς μας «αιχμάλωτους» σε πλοία για μήνες.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X