Νέα

  • ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

Αδιευκρίνιστη η τύχη πληρωμάτων από εμπορικά πλοία που κόλλησαν στη Μαριούπολη;

Περαιτέρω αναφορές προκύπτουν από την Ουκρανία ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανώς κρατούν πληρώματα από πλοία με ξένη σημαία που έχουν παγιδευτεί σε λιμάνια συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης από την έναρξη των μαχών πριν από σχεδόν δύο μήνες. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι τα πληρώματα απομακρύνθηκαν για την ασφάλειά τους καθώς οι μάχες συνεχίζονται στην περιοχή γύρω από το λιμάνι της Μαριούπολης, ενώ οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι «κατάσχεσαν» το πλήρωμα και το μετέφεραν σε άγνωστα μέρη.

Η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Liudmyla Denisova, δημοσίευσε τις κατηγορίες στους λογαριασμούς της στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και έχουν μεταδοθεί ευρέως από τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανεξάρτητη επιβεβαίωση και δεν είναι γνωστό εάν οι ναυτικοί πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τα πλοία τους ή να απομακρύνθηκαν με τη βία.

Το πλοίο που αναφέρουν οι Ουκρανοί είναι ένα bulker που έφτασε στη Μαριούπολη στις 21 Φεβρουαρίου, ημέρες πριν από την έναρξη της εισβολής. Το Smarta, που ήταν νηολογημένο στη Λιβερία και σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ταξιδέψει από την Αίγυπτο και επρόκειτο να φορτώσει στη Μαριούπολη πριν αποπλεύσει στην Τουρκία. Κατασκευάστηκε το 2007 και διαχειρίζεται από την Intresco. Το πλοίο χωρητικότητας 15.968 dwt αναφέρεται ότι είχε πλήρωμα 18 Ουκρανών και ενός Αιγύπτιου. Το μήνυμα έλεγε ότι στο σκάφος επέβαινε και η σύζυγος του καπετάνιου.

Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, τα μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν προς την κατεχόμενη περιοχή του Ντόνετσκ και δεν υπήρξε καμία επαφή μαζί τους από τότε που απομακρύνθηκαν από το πλοίο τους.

Πιθανή επιβεβαίωση της απομάκρυνσης του πληρώματος προήλθε από δηλώσεις που έγιναν από ρωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις. Στις 10 Απριλίου, ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλέστηκαν τις δυνάμεις της Ρωσίας που έλεγαν: «Το στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας και της ΛΔΔ απέκλεισαν 47 μέλη του πληρώματος από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο και την Ουκρανία, τα οποία ήταν εγκλωβισμένα στο πλοίο πλοία.”

Οι ουκρανικές εκθέσεις ανέφεραν επίσης ότι το Smarta είχε δεχθεί πυρά από ρωσικά στρατεύματα πριν από την επιβίβαση στο σκάφος. Αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε το Σαββατοκύριακο ότι ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Igor Konashenkov, είπε ότι ένα περιπολικό σκάφος του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού άνοιξε πυρ και κατέστρεψε το χύδην φορτηγό Apache στη Θάλασσα του Αζοφ. Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί ανέφεραν επίσης ότι το πλοίο Azburg με σημαία Δομινίκας χτυπήθηκε, πυρπολήθηκε και πιθανώς βυθίστηκε στην προβλήτα στη Μαριούπολη, αν και οι δύο πλευρές ρίχνουν την ευθύνη, η μία στην άλλη για το συμβάν.

Τα συνδικάτα και οι διεθνείς υπηρεσίες αρωγής φέρνουν ασφαλείς τους ναυτικούς και τις οικογένειές τους που έχουν παγιδευτεί στις ανατολικές περιοχές, ενώ προηγούμενες διεθνείς προσπάθειες απομάκρυναν μέλη του πληρώματος από πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στη Μαύρη Θάλασσα.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X