Νέα

  • ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Έχετε ξαναδεί πως μοιάζει ο «καρχαρίας φάντασμα» σαν νεογνό; Σπάνια η συνάντηση με τον άνθρωπο

Ερευνητές  στη Νέα Ζηλανδία ανακάλυψαν έναν εξαιρετικά σπάνιο, πρόσφατα εκκολαφθέντα «καρχαρία φάντασμα».

Το σώμα του μοιάζει με ημιδιαφανή ζελατίνη ενώ προεξέχουν δύο γιγάντια μάτια στο μυτερό κεφάλι του.

Το νεογνό που φαίνεται σαν εξωγήινο ον και εικάζεται ότι ανήκει σε ένα από τα περισσότερα από 50 γνωστά είδη καρχαριών-φαντάσματα, γνωστά και ως χίμαιρες, που ζουν σε βαθιά νερά σε όλο τον κόσμο . Αν και δεν είναι ακριβώς καρχαρίες, οι χίμαιρες σχετίζονται στενά με τους καρχαρίες. Οι σκελετούς τους είναι κατασκευασμένοι από χόνδρο αντί κόκκαλο, όπως ακριβώς και στους καρχαρίες.

Αυτή η πρόσφατα εκκολαφθείσα ή νεογέννητη χίμαιρα κατέληξε στα δίχτυα  του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Νερών και Ατμόσφαιρας  της Νέας Ζηλανδίας, κατά τη διάρκεια έρευνας 1.200 μέτρων κάτω από το νερό για να υπολογίσει τον πληθυσμό ενός άλλου τοπικού ψαριού.

Σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου, τα έμβρυα καρχαρία-φαντάσματα αναπτύσσονται σε κάψουλες αυγών που βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας.

Εκεί, τα έγκλειστα έμβρυα τρέφονται από έναν κρόκο μέχρι να έρθει η ώρα να εκκολαφθούν. Δεδομένου του μικρού τους μεγέθους και του εξαιρετικά βαθύ βιότοπού τους, οι νεογέννητοι καρχαρίες-φάντασμα, είναι εξαιρετικά σπάνια αξιοθέατα.

Οι περισσότεροι καρχαρίες φαντάσματα βαθέων υδάτων είναι γνωστά ενήλικα δείγματα. Τα νεογνά αναφέρονται σπάνια, επομένως οι ερευνητές γνωρίζουν πολύ λίγα για αυτούς.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν γενετικές δοκιμές στο νεογνό για να προσπαθήσουν να καταλάβουν σε ποιο είδος καρχαρία-φάντασμα ανήκει. Οι επιστήμονες μπορούν στη συνέχεια να συγκρίνουν το νεογνό με έναν ενήλικα του ίδιου είδους, για να κατανοήσουν καλύτερα πώς αλλάζουν το χρώμα, το μέγεθος και οι διατροφικές συνήθειες του ψαριού μεταξύ της βρεφικής ηλικίας και της ενηλικίωσης.

Περισσότερες Κατηγορίες

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ

X